Opoziční pravicové strany chtějí společně sesadit Babišovu vládu. ODS nabídli na kongresu spolupráci TOP 09, lidovci i STAN. Post předsedy občanských demokratů obhájil Petr Fiala. (Foto: ODS)

Opozice se šikuje k boji proti Babišově agrosocialistické vládě. Občanským demokratům nabídli spolupráci lidovci, TOP 09 i hnutí STAN. Lídři pravicových opozičních stran se shodli, že k sesazení hnutí ANO je potřeba se spojit. K jednotnému postupu vyzvali občanské demokraty na jejich kongresu, kde Petr Fiala už potřetí obhájil post předsedy strany. 

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové budou sněmovní volby za necelé dva roky milníkem, který může být bodem zlomu.

Adamová zmínila, že TOP 09 stojí o rozumnou spolupráci postavenou na férovosti a vzájemném respektu, a to buď předvolební nebo povolební.

Podobně se vyjádřili i předsedové KDU-ČSL Marek Výborný a STAN Vít Rakušan.

Podle Adamové není až tak důležité, aby se strany shodly v tématech klimatických změn nebo přijetí eura.

„Ale většina z nás chce zbavit Českou republiku agrosocialistické vlády, která se opírá o komunisty,“ uvedla.

Kabinet ANO a ČSSD s podporou komunistů podle ní už promarnil šest let ekonomické prosperity a výsledkem jeho práce jsou jen nové povinnosti pro aktivní lidi, tisíce úředníků navíc a minimální investice.

Lídr lidovců Výborný se za týden z rodinných důvodů vzdá role šéfa lidovců. Podle něj strany musejí hledat způsob, jak vyhrát příští sněmovní volby.

Podle Výborného je povinností ODS i lidovců hledat cesty a modely spolupráce, byť to ani jedna ze stran „nemá v genetické výbavě“.

Podle předsedy hnutí STAN Víta Rakušana si pravicové strany budou zase moct konkurovat potom, co dovedou zemi do normálních demokratických podmínek.

Zkritizoval i Babišovu spolupráci s komunisty.

„Nechceme dobu, kterou ovládají falešní mesiáši, kteří nikdy nesplní, co slíbí,“ uvedl v narážce na Babišovu politiku.

V čele ODS zůstává Fiala

Na sobotním kongresu občanských demokratů obhájil svůj předsednický mandát už potřetí Petr Fiala.

Podporu mu vyjádřilo 470 občanských demokratů z více něž pětistovky účastníků kongresu.

Post první místopředsedkyně obhajovala Alexandra Udženija, delegáti ji ovšem nezvolili. Druhý pokus odmítla. O její křeslo se poté přihlásili Zbyněk Stanjura, Pavel Novotný a Marie Kubíková.

V opakované volbě pak zvítězil předseda poslanců Zbyněk Stanjura, na jehož nominaci se poradilo vedení strany s regionálními lídry. (pel)