Irácky premiér požádal USA o stažení svých vojáků.

Irácky premiér Ádil Abdal Mahdí požádal amerického ministra zahraničí Mikea Pompea o vypracování plánu na stažení vojáků USA ze země. Mahdí vyzval k vytvoření delegace, která by vytvořila harmonogram a logisticky zajistila proces stažení.

Kancelář iráckého předsedy vlády uvedla, že požadavek iráckého parlamentu Pompeovi premiér Mahdí tlumočil během osobního telefonátu.

Mahdí již dříve kritizoval narušování irácké suverenity ze strany cizích mocností, tedy USA a Íránu. Odsoudil tak americký atentát na íránského generála Kásema Solejmáního, kterého USA popravily během dronového útoku na Bagdádském letišti. Zároveň se Mahdí ostře vymezil proti íránské odvetě, při které rakety zasáhly několik základen s americkými vojáky na území Iráku.

Představitelé Spojených států dříve uvedli, že se budou snažit o vyjednání legitimního mandátu své mise v Iráku. USA mají na základnách v blízkovýchodní zemi okolo 5 000 vojáků, kteří se podílí zejména na výcviku irácké policie a armády. Americká administrativa plánovala, že jejich počet navýší o 3 000 můžu a žen.

Součástí výcvikové mise jsou také kontingenty české armády, respektive vojenské policie a liberecké protichemické jednotky. Ministr obrany Lubomír Metnar i premiér Andrej Babiš dříve ujistili, že stahování českých jednotek není na pořadu dne.

(eye)