Ochranný svaz autorský vyfasoval pokutu 10 milionů za to, že vymáhal po ubytovacích zařízeních poplatky za TV a rozhlasové zařízení i v pokojích, ve kterých nebyl reálně nikdo ubytován. (Foto: Booking.com)

Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním (OSA) dostal pokutu 10 milionů korun za zneužití dominantního postavení. V letech 2008 až 2014 totiž vymáhal po ubytovacích zařízeních platbu za TV či rozhlasový přijímač v prázdném pokoji, ve kterém nebyl nikdo ubytován. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). 

OSA podle úřadu porušila zákon o ochraně hospodářské soutěže tím, že v letech 2008 až 2014 vynucovala nepřiměřené obchodní podmínky za poskytnutí licencí k užití autorských práv prostřednictvím zvukových a zvukově obrazových přístrojů umístěných na pokojích ubytovacích zařízení.

Svaz ve svých sazebnících nijak nezohledňoval, zda jsou pokoje obsazené či nikoliv.

„Provozovatelé ubytovacích zařízení tak platili za licence i v případě, že v pokoji nebyl reálně nikdo ubytován,” uvedl úřad.

Svaz OSA porušil podle antimonopolního úřadu ÚOHS nejen zákon o ochraně hospodářské soutěže, ale i soutěžní pravidla Evropské unie.

Až do roku 2008 OSA obsazenost pokojů při výpočtu autorské odměny zohledňoval.

„Požadavek platby autorské odměny i tehdy, kdy prokazatelně nemohlo dojít k užití díla, tedy když pokoj nebyl obsazen ubytovaným hostem a nebylo mu tak poskytováno žádné protiplnění, nelze považovat za přiměřenou obchodní podmínku, tudíž nesplňuje podmínku proporcionality vzájemného smluvního plnění a protiplnění,“ řekl mluvčí úřadu Martin Švanda.

OSA podala proti rozhodnutí úřadu rozklad. (pel)