Raketa Falcon 9 společnosti Space X Elona Muska vynesla do kosmu další družice Starlink. Někteří astronomové jsou však proti, protože satelity Starlink odráží světlo a budou navíc vysílat velké množství radiových vln. 

Muskova společnost Space X vynesla raketou Falcon 9 na oběžnou dráhu dalších 60 družic chystané sítě Starlink. Díky tomu by se lidé mohli připojit k vysokorychlostnímu internetu kdekoliv po celé Zemi. Někteří vědci však projekt kritizují, protože satelity Starlink odráží světlo a budou navíc vysílat velké množství radiových vln. 

Sedmdesát metrů vysoká raketa Falcon 9 vyletěla v úterý ve 3.19 SEČ z mysu Canaveral na Floridě.

Každý satelit, který váží asi 260 kilogramů, vynesla do výšky přibližně 290 kilometrů.

Družice po sérií testů využijí svůj vlastní pohon, aby se dostaly do výšky 550 kilometrů, kde zaujmou svoje místo na předem určené oběžné dráze.

Jde již o třetí podobně velkou sérii satelitů vyslanou na orbitu, čímž se ze SpaceX stala firma provozující největší počet umělých družic na světě.

Space X se chystá na oběžnou dráhu vynést celkem 12 tisíc satelitů Starlink. Dosáhnout toho chce zhruba v polovině této dekády. Plánuje proto urychlit starty raket s dalšími sériemi a vysílat je do vesmíru každé dva až tři týdny.

Plán na umístění takto velkého počtu družic na oběžnou dráhu však kritizují někteří vědci. Satelity Starlink totiž odráží světlo a navíc budou vysílat velké množství radiových vln.

Astronomové se proto obávají, že světelné a elektromagnetické znečištění výrazně zkomplikuje pozemské pozorování hvězd. Kritici také upozorňují, že pohyb takového množství Starlinků po orbitě znesnadní kosmické lety i pohyb současných družic kvůli hrozbě kolize.

Podle společnosti Space X problémy nejsou tak vážné a postupně prý pracuje na jejich eliminaci. Jedním z navrhovaných řešení má být i experimentální nátěr na jedné ze dnes vyslaných družic, který by měl tlumit odrazivost světla. (pel)