Lidé v Česku nakoupili loni v e-shopech zboží za 155 miliard korun, což je nový rekord.

Lidé v Česku nakoupili loni v e-shopech zboží za rekordních 155 miliard korun, což představuje meziroční nárůst o 20 miliard, respektive je to o 15 procent více než v roce 2018. Prodejům e-shopů pomohlo úspěšné druhé pololetí, a především předvánoční nákupy. Informovala o tom Asociace pro elektronickou komerci (APEK).

V předvánočním období si zákazníci nakoupili on-line za více než 52 miliard korun.

Na celém maloobchodu v ČR se prodej po internetu podílí téměř ze 13 procent.

Největší podíly na obratu tvořily elektronika, kosmetika a oblečení. V poslední době ale lidé po internetu stále víc nakupují i zboží z kategorií, kterým ještě nedávno zcela dominovaly kamenné obchody.

Dynamicky roste prodej potravin, ale také například drogerie.

S ještě o něco vyšším odhadem loňských tržeb e-shopů přišla společnost Shoptet. Podle ní tržby dosáhly dokonce 161 miliard korun.

Roste i počet internetových obchodů.

Na prvním místě žebříčku podle celkové hodnoty on-line nákupů za loňský rok figuruje s 37 procenty elektronika. Druhá byla kosmetika s 12 procenty. Na internetu více utrácely ženy, na které připadalo 60 procent tržeb.

Téměř 70 procent veškerého zboží prodávají e-shopy se sídlem v Praze. Po hlavním městě následují Brno (osm procent) s Ostravou (šest procent). (sfr)