Rodičovská se od Nového roku zvýšila z 220 tisíc na 300 tisíc korun.

Rodičovská se od Nového roku zvýšila z 220 tisíc na 300 tisíc korun. U vícerčat se celková částka zvedá z 330 tisíc na 450 tisíc Kč. Více peněz dostanou nejen noví příjemci a příjemkyně, ale i matky a otcové dětí do čtyř let, kteří příspěvek právě pobírají.

Zdvojnásobuje se také doba, na kterou mohou rodiče dávat dítě do dvou let do jeslí či školky, aniž by přišli o rodičovskou.

Místo 46 hodin měsíčně to může být až 92 hodin.

O zvýšení rodičovské nemusí lidé žádat, jelikož se zvyšuje automaticky.

Víc peněz by vedle nových žadatelů mohlo dostat i kolem 280 tisíc rodičů, kteří zrovna dávku pobírají. Nejvíce je možné měsíčně čerpat částku ve výši mateřské, tedy 70 procent základu příjmu. Výši je možné měnit jednou za tři měsíce.

Na navýšení tak mohli dosáhnout i ti, kteří by si peníze od státu jinak už vybrali a přidání se jich netýkalo.

Rodiče mohou od začátku roku 2020 dávat dítě do dvou let do školky či jeslí na dvojnásobnou dobu než dosud a o příspěvek nepřijdou. Místo 46 hodin měsíčně může potomek v zařízení strávit 92 hodin.

Matky či otcové na rodičovské tak mohou třeba chodit denně do práce na poloviční úvazek.

Projednávání dávek rodičovské provázely spory v koalici i s opozicí. Vládní strany návrh několikrát měnily. Nejdřív chtěly přidání rozdělit nadvakrát, pak přidat 80.000 korun všem rodičům dětí do čtyř let, pak jen rodičům novorozenců.

Po vlně kritiky nakonec zvolily verzi se zvednutím částky rodičům nově narozených i rodičům dětí do čtyř let, kteří zrovna příspěvek pobírají.

Senát navrhoval přidat všem rodičům dětí do čtyř let. Dolní komora tento návrh krátce před vánočními prázdninami přehlasovala.

Lidovci plánují zákon napadnout u Ústavního soudu. Podle nich je diskriminační, když se přidání netýká všech rodin s dětmi do čtyř let. (sfr)