Ukrajina a Rusko podepsaly dnes dohodu o tranzitu ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu.

Ukrajina a Rusko podepsaly dohodu o tranzitu ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu. V platnost dohoda vstupuje poslední den roku 2019 a platit bude pět let. Platnost současné desetileté tranzitní dohody mezi Ruskem a Ukrajinou vyprší na konci roku 2019.

Na základě ujednání by měla Ukrajina v roce 2020 přepravit do Evropy 65 miliard metrů krychlových ruského plynu. V předchozím období to bylo 90 miliard metrů krychlových ročně.

V letech 2021 až 2024 klesne roční tranzit na 40 miliard metrů krychlových ročně.

Pětiletý kontrakt obsahuje i klauzuli o možném prodloužení na dalších deset let.

Podpis dohody potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něho získá Ukrajina během následujících pěti let nejméně sedm miliard dolarů (159 miliard Kč).

Moskva a Kyjev podepsaly už 20. prosince protokol o pokračování tranzitu ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu. Zároveň se dohodly, že urovnají nároky, které vůči sobě vznesly v souvislosti se spory kolem plynu.

Gazprom v pátek zaplatil Ukrajině 2,9 miliardy dolarů (66 miliard Kč).

Kyjev se zavázal, že na oplátku stáhne veškeré žaloby, o nichž soudy zatím nerozhodly.

Ukrajina je klíčovou cestou pro přepravu zemního plynu z Ruska k evropským zákazníkům. Dlouholeté spory jsou průvodním jevem zhoršených vztahů mezi Kyjevem a Moskvou po ruské anexi Krymu a vypuknutí povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Přes Ukrajinu putuje plyn i do České republiky.

Pro Ukrajinu je tranzit ruského plynu důležitý z ekonomických důvodů. Právě z tohoto důvodu se Ukrajina, ale i Polsko a zejména Spojené státy staví proti zprovoznění plynovodu Nord Stream 2.

Ten spojí Rusko a Německo po dně Baltského moře, a vyhne se tak tradičním tranzitním zemím jako je Ukrajina. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Vzepřeli se Trumpovi: Merkelová a Putin dostaví Nord Stream 2 navzdory sankcím USA