Putin a Merkelová se dohodli, že navzdory sankcím USA budou nadále podporovat projekt plynovodu Nord Stream 2. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Ruský prezident Vladimir Putin a německá kancléřka Angela Merkelová se dohodli, že navzdory sankcím ze strany USA budou nadále podporovat projekt plynovodu Nord Stream 2. Informoval Kreml s odvoláním na telefonický rozhovor obou státníků.

Americký prezident Donald Trump tento měsíc podepsal zákon zahrnující uvalení sankcí na podniky spojené s výstavbou plynovodu Nord Stream 2, který má po dně Baltského moře přivádět plyn z Ruska do Německa.

Rusko tvrdí, že je navzdory americkým sankcím schopno dokončit výstavbu plynovodu Nord Stream 2 během několika měsíců. Česká republika k němu bude připojena plynovodem Eugal.

Spojené státy svůj postup zdůvodňují obavami z nadměrné závislosti Evropy na ruském plynu.

Podle Ruska je však Washington motivován vlastními ekonomickými zájmy a snaží se zajistit v Evropě odbyt dražšímu zkapalněnému zemnímu plynu (LNG) z USA.

Nord Stream 2 bude později

Rusové před pár dny oznámili, že Nord Stream 2 dokončí sami. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak uvedl, že plynovod Nord Stream 2 bude do několika měsíců hotov navzdory americkým sankcím.

Rusko totiž disponuje plavidly potřebnými k pokládce potrubí. Je však pravděpodobné, že se projekt zdrží a nebude dokončen v půlce příštího roku, jak bylo před uvalením postihů v plánu.

V reakci na sankce se z projektu stáhla švýcarsko-nizozemská společnost Allseas, provozující lodě, které se zabývají pokládkou potrubí. Její plavidla Pioneering Spirit a Solitaire měla na dno umístit 96 procent trubek rychlostí pět kilometrů za den.

„Máme možnost dokončit práci na naše náklady. To bude vyžadovat nějakou organizační práci navíc a já myslím, že to bude hotovo do několika málo měsíců,“ uvedl Novak.

Gazprom koupil v roce 2016 loď Akademik Čerskij pro případ, že by evropské společnosti práci na plynovodu nevykonaly.  Plavidlo je ale nyní podle dostupných informací v přístavu Nachodka na Dálném východě a potrvá mu zhruba měsíc a půl, než se dostane k ostrovu Bornholm.

Toto plavidlo navíc není schopné pracovat tak rychle, jako lodě společnosti Allseas.

Rusko má k dispozici údajně ještě přinejmenším další tři plavidla, které může na práci použít, jejich nasazení v dánských vodách by ale nejspíš vyžadovalo zvláštní povolení.

Americký prezident Donald Trump podepsal před Vánocemi zákon o sankcích, namířených na firmy, spojené s výstavbou plynovodu. Tvrdí, že tak chrání evropské zájmy před přílišnou energetickou závislostí na Rusku.

Podle některých pozorovatelů se však Washington touto cestou snaží Evropě prodat svůj dražší zkapalnělý plyn.

Nord Stream 2 má po dně Baltského moře přivádět plyn z Ruska do Německa, Česká republika k němu bude připojena plynovodem Eugal. Moskva chce mimo jiné touto cestou obejít Ukrajinu, se kterou má napjaté vztahy. (sfr)