Ministryně Schillerová očekává za rok 2019 rozpočtový schodek 30 miliard. Nejvyšší za Babišovy vlády.

Státní rozpočet za rok 2019 skončí zřejmě se schodkem kolem 30 miliard korun. Odhaduje to ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Schválený státní rozpočet na letošní rok počítá se schodkem 40 miliard korun. Pokud by odhad ministryně financí vyšel, jednalo by se o nejhorší výsledek vlád Andreje Babiše.

V předchozích letech skončilo hospodaření navzdory plánovaným deficitům v mírném přebytku nebo v mírném schodku.

Podle vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) bude letošní deficit nakonec kolem 30 miliard.

„Dnes se pohybuje schodek pod 30 miliardami, ale čekají nás ještě dva pracovní dny, kdy přijdou ještě určité daně po splatnosti, budeme platit nějaké faktury, takže já to odhaduji, že se bude pohybovat schodek okolo 30 miliard,“ řekla Schillerová v České televizi.

Kvůli nárůstu mezd se podle ní zvýšila vybraná daň ze závislé činnosti a zaplacené sociální pojištění.

Přesná čísla o letošním hospodaření státu by měl resort zveřejnit 3. ledna.

Třicetimiliardový schodek by byl nejhorší za poslední čtyři roky a vůbec nejhorší v éře vlád Andreje Babiše, který je ve funkci premiéra od prosince roku 2017.

Za rok 2017 skončil rozpočet ve schodku 6,2 miliardy, přičemž plánovaný deficit byl 60 miliard. V roce 2018 pak byl v přebytku 2,9 miliardy při plánovaném schodku 50 miliard.

V roce 2016 stát hospodařil s přebytkem 61,8 miliardy korun, v roce 2015 byl schodek necelých 63 miliard a v roce 2014 činil deficit necelých 78 miliard.

Státní rozpočet na rok 2020 počítá s rozpočtovým schodkem ve výši 40 miliard korun. (sfr)