Švédský fotbalový útočník Zlatan Ibrahimovic se z USA vrací do italského klubu AC Milán.

Švédský fotbalový útočník Zlatan Ibrahimovic se z USA vrací do italského klubu AC Milán. Osmatřicetiletý fotbalista podepsal s klubem smlouvu do konce sezony s následnou opcí. Klub o tom informoval na sociálních sítích.

„Vracím se do klubu, k němuž chovám maximální respekt, a do města, které miluji. Budu se svými spoluhráči bojovat, abychom s tohle sezonou ještě něco udělali, a udělám všechno pro to, aby se nám povedlo dosáhnout našich cílů,“ řekl Ibrahimovic.

Ibrahimovic dostane za půlroční působení v AC Milán 3,5 milionů eur, což je v přepočtu asi 90 milionů korun.

Je nepravděpodobné, že by naskočil už 5. ledna v lize proti Sampdorii Janov. Neočekává se, že by nastoupil o týden později v Cagliari. Ale na další zápas v poháru proti Ferraře by už !Ibra“ měl být připravený.

Do AC Milán se vrací po sedmi a půl letech. Od srpna 2010 do června 2012 nastoupil za červenočerné k 85 zápasům a dal 56 gólů. Byl klíčovým hráčem mužstva, které v éře Massimiliana Allegri v roce 2011 vyhrálo svůj poslední ligový titul.

I když je švédskému útočníkovi už osmatřicet, může být mužstvu, které je aktuálně na 11. místě Série A, stále hodně platný.

V březnu 2018 po ukončení smlouvy v Manchester United odešel do Spojených států do klubu Los Angeles Galaxy.

„Přišel jsem hrát fotbal a jsem připravený. Nic jiného mě nezajímá. Drahé Los Angeles, není zač,“ uvedl tehdy po příchodu.

Rodák z Malmö hrál za všechny elitní kluby, které ve světě něco znamenají: Ajax, Juventus Turín, Inter Milán, Barcelonu, AC Milán, Paris St. Germain a Manchester United. S nimi získal přes třicet trofejí.

Na jaře 2017 si vážně poranil koleno a těžko se vracel do špičkové formy.

V Manchesteru dostával málo šancí, proto se dohodl na předčasném ukončení smlouvy. A upsal Galaxy, nejdřív na rok, pak na další. Dával úžasné góly, v 52 zápasech nastřílel 56 branek, byl hvězdou ligu.

V průběhu jeho amerického angažmá se spekulovala o jeho možném příchodu do Realu Madrid či AC Milán.

V říjnu mu v Malmö odhalili bronzovou sochu v nadživotní velikosti, v listopadu skončil angažmá v Galaxy a stal se spolumajitelem švédského klubu Hammarby. (sfr)


Nejlepší světové fotbalové soutěže mohou diváci v České republice sledovat v přímých přenosech italské Série A, španělské La Ligy, anglické fotbalové Premier League i německé Bundesligy na DIGI TV.