Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových roce 2019 připadlo 306 zvířat, z toho 240 psů, 58 koček a osm koní. (Ilustrační foto)

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) vydělal letos prodejem věcí asi 1,4 miliardy korun. Úřadu v roce 2019 připadlo 306 zvířat, z toho 240 psů, 58 koček a osm koní. Nového majitele úřad našel 249 zvířatům, z toho prodejem 64 z nich. Nejdráže se státu podařilo prodat štěně francouzského buldočka za 6000 korun, nejlevněji prodal čivava a to za 300 korun.

Zhruba v polovině prosince evidoval ÚZSVM výnosy kolem 1,4 miliardy korun, což je třetí nejvyšší částka ročních příjmů v historii.

Mezi věcmi, které letos připadly státu z pozůstalostí bez dědiců nebo propadly z trestné činnosti, byli letos například psi, starožitný nábytek, šperky, automobily nebo i rodinné domy či pozemky.

K nejdražším prodaným položkám v letošním roce patřil třetinový podíl v bytovém domě v ulici Myslíkova v Praze 1 za 50,1 milionu korun.

Minimální cena za budovu i pozemek byla 42,1 milionu korun. Novým majitelem se stala společnost STN Praha s.r.o.

Úřad letos doposud uzavřel 128 kupních smluv s částkou převyšující jeden milion korun. Jednalo se o 118 nemovitostí a deset položek movitého majetku.

K 30. listopadu se podařilo prodat 4443 nemovitostí za zhruba 798 milionů korun. Až pětkrát více bytů, domů či pozemků převádí úřad dlouhodobě zdarma, a to hlavně státním institucím, obcím a krajům. Letos se to týkalo 17 838 nemovitostí, vysvětlil mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Úřad k prodeji úspěšně využívá sociální sítě, díky kterým se mu dařilo nacházet nové majitele zejména pro zvířata. Letos tam lidé sdíleli nejvíc příběh vlčáka z Plzeňska a 56 koček z Neratovic, kteří byli původním majitelům odebráni kvůli týrání.

I díky sociálním sítím úředníci prodali také zámky Načeradec a Brandýs nad Orlicí či historickou jednoranou brokovnici z roku 1860, dodal mluvčí.

Aktuálně má podle něj úřad na facebooku 7200 příznivců, nedělá přitom žádnou reklamu.

Zájem byl v aukcích například o jízdní kola, kuchyňské spotřebiče, nářadí pro kutily, rybářské pruty, sportovní náčiní či různé umělecké předměty. Lidé od Úřadu kupovali také automobily nebo motorky. (sfr)