Uprchlíci na ostrově Samos se vzbouřili a založili další požár ve snaze dostat se na pevninu. (Ilustrační foto)

Migranti z přeplněného tábora na řeckém ostrově Samos se vzbouřili. Afričtí uprchlíci založili požár. Na policisty házeli běženci kameny a další předměty. Policie k uklidnění situace použila slzný plyn a musela navíc evakuovat školu, která se nachází zhruba 600 metrů od střediska. Je to přitom už několikátý případ, kdy si migranti založením požáru chtěli vynutit převoz na pevninu. 

V táboře Vathy na Samosu je natěsnáno kolem 7 500 migrantů na prostoru určeném pro původně 600 osob.

Běženci se kvůli špatným podmínkám dlouhodobě dožadují, aby byli převezeni na pevninu.

Požár v tomto táboře proto založili už letos v říjnu. Tehdy se migranti nejdříve poprali, aby vyvolali chaos, a pak tábor zapálili ve snaze dostat se na řecký kontinent.

Řecké úřady poté začal s evakuací tábora.

A přeplněné jsou i další uprchlické tábory na řeckých ostrovech v Egejském moři, kritická je dlouhodobě situace na ostrově Lesbos v táboře Moria. Tam vypukly nepokoje v září a při požáru zemřela žena.

Vláda v Aténách převezla v posledních měsících na pevninu více než 10 tisíc migrantů. Příliv uprchlíků z Turecka však pokračuje.

Na řeckých ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos žije nyní na 41 tisíc migrantů. V dubnu jich přitom bylo „jen“ 14 tisíc.

Jejich příliv z Turecka se letos oproti předchozím dvěma letům zvýšil natolik, že se Řecko opět stalo hlavní vstupní branou migrantů přes Středomoří do Evropy, jako jí bylo v roce 2015. Poté se příliv výrazně zpomalil díky dohodě EU s Tureckem.(pel)