Desetitisíce bytů po černouhelné těžební společnosti OKD v Moravskoslezském kraji jsou na prodej. (Foto z protestu bývalých horníků a nájemníků proti Zdeňku Bakalovi v roce 2017)

Více než 43 tisíc bytů v Moravskoslezském kraji, které dříve vlastnily Ostravsko-karvinské doly (OKD) a nyní patří společnosti Residomo (dříve RPG Byty), jsou na prodej. Mezi zájemci o koupi jsou pouze zahraniční fondy. Cena transakce se odhaduje na desítky miliard korun. 

Informovaly o tom Hospodářské noviny (HN).

„Na základě zájmu od evropských investorů do nájemního bydlení jsme na podzim začali s několika z nich jednat. Vyjednávání stále pokračuje,“ řekl HN ředitel společnosti Round Hill Capital pro střední Evropu Stan Kubáček.

Cena transakce se odhaduje na desítky miliard korun.

Residomo má v majetku někdejší hornické byty, které bývalá společnost RPG Byty získala od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou. Ta je koupila v roce 2004 spolu s těžební společností OKD.

V privatizační smlouvě se přitom zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. Společnost ale byty neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma. V roce 2017 se firma RPG Byty přejmenovala na Residomo.

Komise k OKD podá 14 trestních oznámení. Byty jsou prý stále majetkem státu

(pel)