Europoslanec Jan Zahradil kvůli údajnému střetu zájmů rezignoval na funkci zpravodaje dohody EU s Vietnamem.

Střet zájmů dohnal i českého europoslance Jana Zahradila, který měl na starosti klíčovou dohodu mezi Evropskou unií a Vietnamem. Po kritice, že je ve střetu zájmů, na post zpravodaje vyjednávané dohody o volném obchodu rezignoval. Kvůli stykům s představiteli vietnamské komunistické strany ho kritizovali jak kolegové z EP, tak i vietnamské lidskoprávní organizace.

Informoval o tom server SeznamZprávy.cz.

Na to, že může být Zahradil ve střetu zájmů, upozornil v minulém týdnu deník EU Observer.

Zahradil, který měl na starosti vyjednat důležitou obchodní dohodu mezi Vietnamem a Unií, je zároveň předsedou poradní rady Konfederace svazů Vietnamců v Evropě. Ta má být napojená na vietnamskou komunistickou stran a  mohla by působit jako její vlivový nástroj v Evropské unii.

Europoslanec sice všechna obvinění popřel, nicméně na funkci zpravodaje rezignoval. Argumentoval tím, že se do střetu zájmů nedostal, protože je jeho členství v poradní radě Konfederace Vietnamců v Evropě pouhou čestnou a neplacenou funkcí.

„Vždy jsem bojoval za Dohodu o volném obchodu mezi Vietnamem a EU (EVFTA) i Dohodu o ochraně investic (IPA). Věřím, že v zájmu toho, aby se předešlo zpolitizování poslední části procesu a nedošlo k jeho vykolejení, bylo nezbytné najít praktické řešení. Z toho důvodu jsem nabídl svou rezignaci, uvedl Zahradil.

Vietnamci Zahradila podle jeho tvrzení oslovili proto, že tuto menšinu v Česku aktivně podporoval.

Podle auditu Evropské komise je ve střetu zájmů i český premiér Andrej Babiš (ANO), protože má stále vliv na podnik Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Předseda vlády navíc čelí ještě trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

(pel)