"Babiš půjde na Bory, místo řepky brambory“ nebo "Je to straka". V Praze proběhla další demonstrace za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO).

V Praze proběhla na Václavském náměstí další demonstrace za odstoupení premiéra a lídra hnutí ANO Andreje Babiše. Protestující poté pochodem zamířili před úřad vlády, kde promluvili opoziční politici. Demonstrující třímali transparenty jako „Babiš půjde na Bory, místo řepky brambory“ nebo „Je to straka“. Akce spolku Milion chvilek, nazvanou Budoucnost bez Babiše, se podle odhadů účastnilo asi 15 tisíc lidí.

„Jsme tady, protože nechceme tolerovat pokračující rozklad politické kultury v naší zemi. Nechceme tolerovat, že se normou stává obcházet zákony, být ve střetu zájmů a veřejně lhát,” prohlásil Mikuláš Minář z pořádajícího spolku Milion chvilek.

Podle něj Babiš dělá z ČR svou firmu.

Lidé skandovali hesla jako „Hanba!” a „Demisi!”.

Protest odstartoval na Václavském náměstí v 18:00. Po krátkém Minářově projevu se lidé vydali pochodem před Úřad vlády ČR.

Demonstrující vykřikovali „Už jsme tady!“, rozhazovali papírky s vyobrazením straky a dožadovali se příchodu premiéra. Ten však v tu dobu měl schůzku s prezidentem Milošem Zemanem.

Podle Mináře nestačí pouze kritizovat, demonstranti chtějí slyšet i pozitivní alternativu.

„Bez politiků nelze politiku změnit, proto dostanou prostor říct své vize,” řekl.

Milion chvilek proto pozval na Klárov zástupce sociálních demokratů, Pirátů, STAN, lidovců, TOP 09, ODS a Zelených.

S projevem tak vystoupil místopředseda TOP 09 senátor Tomáš Czernin, který krátce představil volební program své strany. Voliči ANO jsou podle něj zčásti lidé frustrovaní dosavadní politikou, chtějí silného vůdce, který by vyřešil všechny problémy.

I podle předsedy STAN Víta Rakušana je třeba voliče ANO přesvědčit, že se mohou mít lépe i bez Babiše.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš řekl, že skandály okolo premiéra Babiše podle něj „dusí Česko“.

S lídrem lidovců Markem Výborným se shodli na tom, že Babiše je možné porazit ve volbách, pokud se změní zákon, aby každý hlas měl stejnou váhu.Podle současného systému potřebují malé strany k zisku poslaneckého mandátu víc hlasů než velké strany.

Ke spolupráci všech, kdo jsou proti spojení premiéra Babiše a prezidenta Miloše Zemana v politice, vyzvala poslankyně ODS Miroslava Němcová. Největším problémem Česka je podle ní oligarchizace, kterou Babiš zosobňuje. Připomněla demonstrace na Slovensku, které vedly k odchodu premiéra Roberta Fica.

Sociální demokraté, kteří jsou s Babišem v koalici, pozvání odmítli.

Tento týden v pondělí spolek Milion chvilek pořádal demonstrace v malých městech po celé České republice.

Ve čtvrtek 19. prosince jsou ještě naplánované protesty v krajských městech mimo metropoli.

V Praze se demonstrovalo naposled na Václavském náměstí minulé úterý. Tehdy přišlo podle policie skandovat mezi 45 tisíci a 50 tisíci lidmi, organizátoři hovořili nejprve o 60 tisících, později o 80 tisících účastnících.

Spolek Milion chvilek plánuje v protestech pokračovat i příští rok. (pel)