Ve více než 200 menších městech v Česku se demonstrovalo za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO). (Foto z prosincové demonstrace na Václaváku)

Ve více než 200 menších českých městech lidé znovu demonstrovali za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO). Protestní akce za odstoupení předsedy vlády, které svolal spolek Milion chvilek, se v pondělí uskutečnily po celé zemi s výjimkou Prahy a krajských měst. Podle organizátorů akce Česko nemá mít v čele vlády politika, který je ve střetu zájmů a stále čelí trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Dnes navíc proběhne další velká demonstrace na Václavském náměstí. 

Lidé se sešli demonstrovat například v Berouně, Táboře, Rokycanech, Mostě, Děčíně, Mikulově, Prostějově, Kroměříži a v desítkách dalších měst a vesnic.

V Jihočeském kraji se protestovalo i ve Vodňanech, na Strakonicku a v Prachaticích. Kolem stovky lidí dorazilo na demonstraci i v Domažlicích na Plzeňsku.

Na jižní Moravě se lidé sešli například ve Vyškově. Zhruba stovka lidí tam uspořádala „poslední zvonění“ a pomocí klíčů a zvonků tak dali najevo premiérovi své přání, aby odstoupil.

Do protestů se zapojila i některá města v Olomouckém kraji jako Prostějov, Jeseník, Šternberk nebo Přerov.

Výzvy k demisi zazněly i ve středočeských městech, Moravskoslezském kraji, Plzeňském kraji, na Vysočině nebo Jihomoravském kraji.

Dnes večer se bude konat demonstrace v Praze na Václavském náměstí, odkud se protestující vydají pochodem před Úřad vlády. Ve čtvrtek se pak budou konat demonstrace v krajských městech.

Spolek Milion chvilek a jeho příznivci již řadu měsíců požadují na demonstracích i formou petic demisi premiéra či zastavení státních zakázek a dotací pro holding Agrofert. Chtějí také hájit nezávislost justice i médií.

Tvrdí, že Česko nemá mít v čele vlády politika, který je ve střetu zájmů a stále čelí trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Babiš respektuje právo lidí demonstrovat, odstoupit ale nehodlá. (pel)