Sociální demokracie u koaličního hnutí ANO neprosadila zvýšení rodičovského příspěvku tak, jak navrhuje opozice a Senát.

ČSSD znovu ustoupila koaličnímu hnutí ANO premiéra Andreje Babiše (ANO) ohledně navýšení rodičovské. Opoziční poslanci a Senát požadují, aby na vyšší příspěvek měly nárok i rodiny s dětmi do čtyř let, které již příspěvek vyčerpaly. K jejich návrhu se na poslední chvíli připojila i sociální demokracie, nakonec ale couvla a ustoupila koaličnímu hnutí ANO. Podpoří tak užší vládní variantu, kterou dříve schválila sněmovna.

„Ačkoliv správným krokem by bylo podpořit nejspravedlivější verzi, z rozpočtových důvodů podpoří ČSSD vládní sněmovní verzi,“ uvedla Maláčová.

ANO podle sociálních demokratů argumentuje především dopady na rozpočet. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že by obrat ČSSD k senátní verzi považoval za „nestandardní“.

Podle vládní verze schválené sněmovnou dostanou od příštího roku přidáno z 220 tisíc na 300 tisíc korun rodiče novorozenců a ti, kteří budou dávku zrovna pobírat.

Podle Senátu by se navýšení mělo týkat i rodičů s dětmi do čtyř let, kteří příspěvek v dosavadní výši už vyčerpali. A stejný názor má i opozice.

Den před projednáváním obrátila také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Ministryně se rozhodla apelovat na poslance soc. dem., aby podpořili štědřejší verzi rodičovské, a to i navzdory hnutí ANO, které podporuje původní verzi, upozornil server Novinky.cz.

Server dále uvedl, že poslanci ČSSD se poté pohádali a vyčetli Maláčové, že s hnutím ANO nic nepředjednala. Sociální demokracie tak nakonec ustoupila a bude hlasovat pro původní sněmovní verzi.

Poslanci budou také řešit vratku daňového balíčku, který zvyšuje spotřební daně na hazard, alkohol a tabák. Senátorům vadí, že se v rámci balíčku o sto procent navyšuje poplatek za zápis do katastru nemovitostí nebo vyšší zdanění loterií. (pel)