K financování investičních projektů na podporu sociálního a ekonomického rozvoje, které představila vláda ve svém Národním investičním plánu, může sloužit i Národní rozvojový fond. Jeho hlavním cílem je ze soukromých zdrojů financovat ty projekty, na které se nedostává peněz ze státního rozpočtu.

„Toto partnerství mezi státem a soukromým sektorem přinese nové investiční zdroje a bude dále rozvíjet klíčové oblasti veřejného a soukromého zájmu ve prospěch bohatství České republiky. Umožní tak financovat širokou škálu projektů, které mají vysoký sociální i ekonomický potenciál,“ říká Pavel Smutný, advokát a spoluzakladatel advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný.

Národní rozvojový fond v první fázi poskytne potřebné finance do fondu čtveřice velkých bank – Česká spořitelna, Komerční banka, UniCredit Bank a ČSOB.

„Velká čtyřka“ do fondu vloží 7 miliard korun, do budoucna se připojí i významné společnosti z ostatních odvětví. Tím si stát jakožto garant fondu zajistí financování na kapitálovém trhu za velmi výhodných podmínek.

Hlavním cílem NRF je nepřetržitě vyhledávat investice, které budou zároveň splňovat požadavky příznivého dopadu na celou ekonomiku. K vyššímu zhodnocení dojde i tím, že bude zapojen cizí (dluhový) kapitál.

„Vzhledem k účasti státu půjde o kvazi-suverénní entitu, která si na kapitálovém trhu zajistí financování za velmi výhodných podmínek. Například formou emise dluhopisů s extrémně nízkým výnosem, případně úvěrů od Evropské investiční banky či obdobných institucí.,“ uvádí analýza firmy Cyrrus.

Prioritou mezi investicemi je výstavba silniční a železniční sítě, bytů a škol. Zásadní je i energetika. Fond by mohl například podporovat rozvoj zelené energetiky či vodohospodářství, které nabízí atraktivní růstový potenciál i nepochybný celospolečenský dopad.

Na průběh financování NRF bude mít dohled Národní investiční rada. Její tým stále vzniká a skládat se bude většinou z ekonomických a investičních expertů. Správcem fondu se stane Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB).

Ministerstvo průmyslu a obchodu podle serveru iHNed.cz plánuje, že ČMZRB v příštích týdnech zašle České národní bance žádost o licenci nového investičního nástroje pro české bankovní domy a další velké společnosti.

S jeho spuštěním pak počítá v průběhu příštího roku.

Babiš se konečně vytasil s investičním plánem za 8 bilionů. Neví ale, kde vezme peníze na projekty