Evropská unie plánuje masivní investice do klimatu.

Evropská komise investuje 100 miliard eur (2,5 bilionu korun) do klimatu z Fondu pro uhelné regiony. Peníze by měly pomoci v přechodu ke klimaticky odpovědnému hospodářství. Přerozděleny mají být těm oblastem v Evropě, které jsou nyní závislé na uhlí. Mezi hlavní příjemce bude patřit Polsko či průmyslové oblasti Německa, ale čerpat budou moci i další země včetně Česka. 

„Je to nová růstová strategie, která změní způsob našeho života a práce, výroby a spotřeby, abychom mohli žít zdravěji a inovovat své podniky,“ uvedla šéfka Komise Ursula von der Leyenová.

Plán podle ní zahrnuje 50 kroků, které by do roku 2050 měly přispět k docílení klimatické neutrality. Týkat se bude řady oblastí, od energetiky přes automobilový průmysl až třeba po zemědělství.

Také by měl vzniknout fond pro podporu regionů závislých na energii z fosilních paliv. Fond by podle předsedkyně EK měl umožnit nalezení investic ve výši 100 miliard eur (2,5 bilionu korun), které pomohou několika desítkám nyní na uhlí závislých oblastí v řadě unijních zemí zvládat nadcházející změny.

Mezi hlavními příjemci mají být Polsko či průmyslové oblasti Německa, dostane se však i na další země včetně Česka.

Právě finanční podporou pro své regiony středoevropské země podmiňují souhlas s klimatickou neutralitou, o níž bude ve čtvrtek jednat unijní summit.

Klimatická neutralita bude Česko stát 675 miliard. Babiš ale žádá po Bruselu povolit jádro

Skleníkové plyny neovlivňují klima na Zemi, dokázali američtí vědci v průlomové studii   

(pel)