Německý průmysl klesl o 1,7 procenta.

Průmyslová výroba v Německu v říjnu nečekaně klesla. Oproti září se výroba snížila o 1,7 procenta. Výrazně poklesla výroba kapitálového zboží. Experti přitom doufali, že se pokles zastaví a výroba poroste.

Německé ministerstvo hospodářství ale neztrácí optimismus a věří, že se situace v následujících měsících stabilizuje.

„Nejnovější vývoj nových objednávek a podnikatelských očekávání ale naznačuje, že v následujících měsících by mohl nastat trend směrem ke stabilizaci,“ uvádí ministerstvo.

Německo se přitom jen těsně vyhnulo recesi, když ve třetím čtrvtletí vzrostl HDP o 0,1 %. Ve druhém čtvrtletí dokonce ekonomika klesla o 0,2 %.

Německý průmysl je dlouhodobě ve fázi útlumu. V září se výroba snížila o 0,6 %. Meziročně pak průmysl poklesl o 5,3 %, což přidělává ekonomům vrásky na čele.

Podle analytiků jsou důvodem stagnace zejména spory obchodní spory s USA, globální nejistota a změny v automobilovém průmyslu.

I přes problémy v průmyslu německá ekonomika roste. V letošním roce se má HDP zvýšit o 0,5 %, v tom příštím pak o 1,4 %.

Stav německé ekonomiky je pro klíčový pro Česko i celou Evropu. Německo je 4. největší světovou ekonomikou a také nejdůležitějším obchodním partnerem pro ČR.

(eye)