Pirát Michálek vyzval Kalouska o odstoupení.

Jakub Michálek (Piráti) vyzval Miroslava Kalouska (TOP 09) k odstoupení. Brání podle něj společnému postupu opozice proti Babišovi. Michálek své tvrzení založil na faktu, že je Kalousek na chvostu průzkumu důvěry v politiky. Kalouskovi nedůvěřují tři čtvrtiny lidí.

Právě nízká důvěra v Kalouska omezuje možnosti opozice, myslí si Michálek. Pro Andreje Babiše je totiž snadné šířit nálepku, že opozice rovná se Kalousek. Stejný názor podle Michálka mají i další opoziční strany, neříkají to ale nahlas.

„My jsme se o tom několikrát bavili, pan Kalousek vždycky naštvaně odejde, toho dalšího člověka urazí,“ řekl Michálek.

TOP 09 je podle něj odsouzena k živoření a zániku, pokud tváří strany zůstane Kalousek. Kalousek je spojen s četnými skandály, zejména z dob jeho působení na ministerstvu obrany. Nejznámější je aféra s padáky firmy Anex Cirus, kdy nekvalitní padák stál život jednoho vojáka.

„My jsme s panem Kalouskem komunikovali, já ho osobně slušně oslovil, on nejdříve zavtipkoval, že už píše rezignační dopis. Následně mi řekl, že ho nemám kádrovat a ať jdu do prdele,“ postěžoval si Michálek.

Urážky ze strany Miroslava Kalouska jsou prý častým jevem.

„Pan Kalousek o mně řekl, že jsem kokot, tupec, neomarxista a několik dalších výrazů, já se snažím soustředit na podstatu debaty,“ řekl Michálek.

Za předsedu sněmovního klubu Pirátů Michálka se postavil předseda strany Ivan Bartoš. Naopak kritiku si vysloužil ze strany vedení TOP 09.

„Určitě by neměl komentovat, jaké jsou personálie jiných stran, to mu nepřísluší. Ať se stará o pirátskou stranu, my mu do personálií také nekecáme,“ odpálkovala Michálkovu kritiku Pekarová-Adamová.

Jiří Pospíšil, europoslance a pražský radní za TOP 09 uvedl, že za výrok o konci TOP 09 očekával od Michálka omluvu. „Místo toho přišel další útok, aby Miroslav Kalousek odstoupil z čela poslaneckého klubu. Političtí partneři by se měli respektovat, ne na sebe útočit. Andrej Babiš se směje,“ napsal na Twitter Pospíšil.

Spory mezi opozičními stranami brání vytvoření koalice, která by mohla čelit hnutí ANO premiéra Babiše. To pravidelně vede volební průzkumy s 30 procenty. Podle posledního průzkumu by ANO získalo více hlasů než druzí Piráti a třetí ODS dohromady.