Senát vrátil sněmovně daňový balíček. Odmítl vyšší zdanění loterií i zvýšení poplatku do katastru.

Senát se postavil proti vládnímu daňovému balíčku. Neschválil vyšší zdanění loterií ani zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitostí. Doporučil rovněž úpravy ve zdanění technických rezerv pojišťoven. Daňové změny tak budou znovu projednávat poslanci ve sněmovně. 

Horní komora nepodpořila návrhy svého hospodářského výboru na zrušení solidární daně, která byla zavedena původně dočasně v době hospodářské krize. Odmítla také chystané zvýšení daně na tabák rozložit do čtyř let.

Výbor neprosadil ani zvýšení základní slevy na daň z příjmů na 26 400 korun, tedy o 130 korun měsíčně.

Senátor Michael Canov (SLK) neúspěšně prosazoval zamítnutí daňového balíčku kvůli způsobu jeho schválení sněmovnou, který si prosadila vládní koalice a který bude napaden u Ústavního soudu.

Opoziční TOP 09 chce podat kvůli projednávání daňového balíčku ústavní stížnost. A stejně chce postupovat i ODS.

Babišova vláda prosadila v Poslanecké sněmovně zákon, kterým se od příštího roku zvyšují spotřební daně na tabákové výrobky i lihoviny.

Součástí „balíčku“ je i zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitostí z nynějších 1000 korun na 2000 korun. Stát by tak měl podle ministerstva financí získat 650 milionů korun ročně.

Předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil namítal, že rozpočet katastrálního úřadu počítá s navýšením příjmů o zhruba 200 milionů korun nižším a vláda chce tento rozdíl asi využít jinak.

Vyšší zdanění loterií z nynějších 23 procent až na 35 procent odmítl Senát kvůli tomu, že by zatížilo nejméně nebezpečné druhy hazardu. Zvýhodnilo by se tak zdanění ostatních druhů hazardu, třeba z automatů, které jsou návykovější.

Mezi nejvíce kritizované předlohy patřilo zdanění části technických rezerv pojišťoven. Pojišťovny budou muset zdanit část svých technických rezerv a rezervy budou nově daňově uznatelné jen v menší míře než dosud.

Sněmovna nejspíš senátní verzi odmítne hlasy provládní většiny. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) žádnou ze senátních úprav nepodpořila.

Vláda protlačila sněmovnou daňový balíček: Zvýší se daně na alkohol, tabák i hazard

(pel)