NATO schválilo plán obrany Polska a Pobaltí před útokem Ruska. Aliance se navíc chystá na válku ve vesmíru.

Severoatlantická aliance (NATO) schválila plán obrany Polska a Pobaltí před útokem Ruska. Aliance považuje za bezpečnostní hrozbu ruské agresivní akce a rostoucí vliv Číny. NATO navíc označilo vesmír za operační prostor. 

Generální tajemník Jens Stoltenberg oznámil, že se podařilo najít shodu na aktualizovaném obranném plánu pro Pobaltí a Polsko. Na označení kurdských sil v Sýrii ale podle něj mezi členy NATO nadále panuje rozdílný názor.

Ankara plán dlouhodobě blokovala a žádala, aby aliance výměnou za tureckou podporu uznala jako teroristy kurdské milice YPG, proti kterým turecká armáda bojuje na severu Sýrie.

„V NATO existovaly neshody po celou dobu jeho existence,“ dodal Stoltenberg a připomněl například ostré spory mezi členy bloku v souvislosti s Američany vedenou invazí do Iráku v roce 2003.

Členské země jednaly mimo jiné o rostoucí vojenské velmoci Číně. Shodli se, že musí být součástí jakýchkoliv smluv o omezení zbrojení. Ty zatím existovaly především mezi Spojenými státy a Ruskem.

Trvalou hrozbou je pro země NATO také terorismus.

V deklaraci prezidenti a premiéři zemí NATO zdůraznili solidaritu a spojenectví a připomněli článek pět Washingtonské smlouvy, podle které je útok na jednu členskou zemi útokem na všechny.

Závěrečná deklarace zmiňuje také význam zajištění bezpečných komunikačních sítí, včetně sítí páté generace (5G) a označuje vesmír za operační prostor.

„Shodli jsme se, že vesmír by měl být novou operační doménou NATO spolu se vzduchem, pevninou, mořem a kyberprostorem. Vesmír je součástí našeho každodenního života tady na Zemi. Může být použit pro mírové účely. Může však být použit i agresivně,“ uvedl už dříve Stoltenberg.

Organizace podle jeho slov nemá v úmyslu rozmísťovat zbraně ve vesmíru, ale musí zajistit dostupnost existujících tam prostředků, aby byly k dispozici jak v době míru, tak krize či konfliktu.

(pel)