Piráti podali trestní oznámení kvůli toho, že české úřady dál vyplácejí dotace pro Agrofert, přestože je premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů.

Piráti podali trestní oznámení kvůli tomu, že české úřady dál vyplácejí dotace holdingu Agrofert, i když je premiér Andrej Babiš (ANO) podezřelý ze střetu zájmů. Podle Pirátů by v kauze mohlo být spácháno až 7 trestných činů. Oznámením se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Piráti v minulosti několikrát vyzvali české úřady, aby proplácení dotací zastavily.

Protože k tomu však nedošlo, podal pirátský senátor Lukáš Wagenknecht společně se dvěma stranickými analytiky na začátku listopadu trestní oznámení pro podezření na porušení povinnosti při správě cizího majetku, zneužití pravomoci úřední osoby nebo spáchání dotačního podvodu.

Podle vyjádření analytika Pirátů Petra Fojtíka by v kauze mohlo být spácháno až sedm trestných činů.

„Jde zjevně o systémovou korupci, která se projevuje převzetím státu pro osobní výhody pana premiéra Babiše, který by měl sledovat zájem České republiky, a nikoliv koncernu Agrofert. Jestliže v současné situaci opět nějaká osoba přidělí zakázku či dotaci společnostem z koncernu Agrofert, tak musí počítat s vysokým rizikem trestního postihu,“ uvedl Wagenknecht.

Wagenknecht už v minulosti podal za Piráty také žalobu k Soudnímu dvoru EU. V té navrhuje, aby soud konstatoval nečinnost Evropské rady v otázce Babišova údajného střetu zájmů.

Senátor měl v minulosti s Babišem spory, ještě když působil jako jeho náměstek na ministerstvu financí. Babiš Wagenknechta dlouhodobě kritizuje, v pondělí ho označil za udavače.

Podle návrhu auditní zprávy Evropské komise má český premiér Babiš nadále vliv na svou bývalou firmu Agrofert. Z toho důvodu by tak nadále mohl být ve střetu zájmů při čerpání peněz z evropských fondů.

Česko by kvůli tomu mohlo do rozpočtu EU vracet až 450 milionů korun.

Babiš však možnost střetu zájmů opakovaně odmítá s tím, že jakékoliv vracení peněz nehrozí.

Současný premiér ČR převedl v roce 2017 firmu Agrofert kvůli českému zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. A dnes prohlašuje, že na svůj bývalý holding už nemá žádný vliv.

Konečný verdikt: Babiš je ve střetu zájmů, potvrdila Komise. Opozice žádá hlavu premiéra

Pirátský senátor Wagenknecht žaluje vedení Evropské unie kvůli Babišovu střetu zájmů

(pel)