Senát odmítá omezení oměn zastupitelům, kteří jsou i členy parlamentu.

Třicet senátorů napadlo u Ústavního soudu snížení odměn pro zastupitele, kteří jsou zároveň členy parlamentu. Návrh na zrušení předpisu podali senátoři napříč téměř všemi stranami.

Senát tak bojuje proti novele, kterou prosadili poslanci. Sněmovnou prosazené opatření má omezit kumulaci funkcí. Snížení odměn má také ulevit již tak napjatým obecním a krajským rozpočtům.

Proti zákonu však vystupovali i někteří poslanci. Například Jan Birke (ČSSD) označil návrh za útok na nejnižší lidské pudy, jmenovitě závist. Proti byli i mnozí poslanci za ODS.

Senátoři argumentovali, že podle zákona mohou zákonodárci zastávat v obcích a krajích volené funkce. Podle Listiny základních práv a svobod mají jako zaměstnanci nárok na spravedlivou odměnu. Neměli by proto pobírat za funkci nižší plat než jejich kolegové, kteří nesedí v parlamentu.

Návrh na zrušení také uvádí, že se jedná o nepřiměřený zásah centrální moci do pravomocí místních samospráv.

Kritici kumulace funkcí upozorňují, že se politici nemohou plnohodnotně věnovat všem funkcím, do nichž byli zvoleni. Kumulace funkcí podle nich také přispívá k absentérství.

Příkladem může být Jiří Pospíšil (TOP 09), který je zároveň europoslancem a pražským zastupitelem. Pospíšil má v europarlamentu druhou nejhorší docházku ze všech českých zástupců.

Starostové a primátoři vydělávají podle velikosti obcí, měst a městských částí, které vedou, zhruba od 39 tisíc do 111 300 korun. Hejtmani pobírají přibližně mezi 117 200 a 128 900 korunami, které náleží primátorovi hlavního města. Základní plat poslance a senátora bez příplatků a náhrad činí 82 400 korun.

(eye)