Počet uprchlíků vyrážejících po moři na cestu do Evropy roste. (ilustrační foto)

Migrační krize pokračuje. Počet uprchlíků vyrážejících po moři na cestu do Evropy roste. Na moře se vydávají uprchlíci z Libye i z Turecka. Jen v posledních dnech se v moři utopilo 6 běženců. Další stovky lidí byly zachráněny před utonutím na moři.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) uvedla, že situace v Libyi je kvůli pokračujícím bojům v okolí Tripolisu kritická. Počet uprchlíků, kteří se vydávají na nebezpečnou plavbu, prudce roste.

Za poslední dva dny úřady na moři mezi Libyí a Itálií objevily celkem devět lodí, které vezly více než 600 migrantů.

Při pokusu přeplout Středozemní moře směrem do Evropy se poblíž libyjského pobřeží utopilo nejméně šest migrantů. Libyjská pobřežní stráž zadržela 90 lidí na moři.

Za poslední dva dny libyjská pobřežní stráž na moři zadržela 289 migrantů včetně 14 dětí a 33 žen. Všichni byli převezeni do záchytných zařízení na libyjském území.

Celkem bylo letos do záchytných táborů vráceno už přes 8600 lidí. OSN proto varovala, že kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci mohou být vystaveni dalšímu strádání a násilnostem.

Lodě nevládních organizací Proactiva Open Arms a Ocean Viking od úterý na moři zachránily 287 migrantů v nouzi, dalších 43 lidí zadržely tuniské úřady poblíž ostrova Džerba.

Ve čtvrtek doplulo 74 migrantů na italský ostrov Lampedusa.

Do poloviny listopadu letošního roku se přes Středozemní moře dostalo do Evropy 91.568 lidí, informovala IOM.

Na moři v roce 2019 přišlo zatím o život 1091 migrantů.

Řecká pobřežní stráž zachránila 400 migrantů

Na cestu do Evropy se přes moře vydávají nadále i běženci pobývající v Turecku. Řecká pobřežní stráž oznámila, že za den zachránila dalších asi 400 běženců a to poblíž přístavního města Alexandrupoli a ostrovů Chios a Lesbos.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis potvrdil, že roste počet migrantů, kteří se do Řecka dostávají ilegálně ze sousedního Turecka.

Řecko proto posiluje pohraniční stráž na pozemní hranici s Tureckem o dalších 400 pohraničníků. Na ostrovech v Egejském moři jich přibude dalších 800.

„Vítaní jsou v Řecku jen ti, které vybereme. Ty, kteří vítaní nejsou, pošleme zpátky,“ prohlásil v parlamentu Mitsotakis.

„Trvale zavřeme dveře pašerákům lidí a těm, kdo chtějí do Řecka přijít, ačkoli nemají nárok na udělení azylu,“ vysvětlil.

Zachránění migranti budou přepraveni do přijímacích center v řeckém vnitrozemí. Zařízení na ostrovech v Egejském moři jsou přeplněná. V táborech na řeckých ostrovech přebývá v nevyhovujících podmínkách 37 tisíc migrantů.

Do konce letošního roku má být do center ve vnitrozemí přesunuto celkem na 20 tisíc migrantů.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) přišlo do Řecka v letošním roce téměř 60 tisíc migrantů. Většina migrantů připlula přes Egejské moře z Turecka. (sfr)