Elektrárna Chvaletice přišla o emisní výjimku na rtuť a oxid dusíku.

Miliardář Pavel Tykač dostal přes prsty. Jeho hnědouhelná Elektrárna Chvaletice přišla o emisní výjimku na rtuť a oxid dusíku, když ji zrušilo ministerstvo životního prostředí. Pardubický krajský úřad musí žádost znovu projednat a vydat nové rozhodnutí.

Elektrárna podle ministerstva požádala o výjimku z limitu rtuti ve výši 25 mikrogramů na metr krychlový, aniž hodnotu dostatečně odůvodnila.

Problémem byly také nedostatečné ekonomické podklady k opatřením týkajícím se oxidu dusíku. Nebylo z nich zcela zřejmé, jaké budou skutečné náklady na opatření a nebylo možné ověřit jejich správnost.

„Jedním z problémů byla také délka udělené výjimky, jak pro oxidy dusíku, tak pro rtuť. Maximální délka výjimky je osm let a žadatel požadoval právě osm, což je hodnoceno v rámci řízení jako negativní hledisko. Provozovatel si zejména u rtuti ponechal až zbytečně dlouhou dobu na vyhodnocování stávajícího stavu a plánovaných opatření,“ uvedla mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Vedení Pardubického kraje názor resortu respektuje. Výjimku pro chvaletickou elektrárnu znovu projedná.

Zástupci ekologických organizací rozhodnutí ministerstva uvítali.

„Provozovatelé elektrárny Chvaletice se snaží výjimku z nových emisních limitů protlačit silou, aniž by ve své žádosti vůbec řešili základní předpoklad, že by měli emise jedovatých a nebezpečných látek snižovat,“ říká Jan Rovenský z  české pobočky ekologické organizace Greenpeace.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 megawattů, minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice.

Společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun.

(pel)