Klimatická Greta prohrála boj s počasím: Aktivistka asi nestihne další konferenci.

Švédskou aktivistku za ochranu klimatu Gretu Thunbergovou dostihlo počasí. Na cestě přes Atlantik se dostala do potíží a do Evropy se tak vrací pomaleji, než tomu bylo při plavbě do Spojených států. Přesto stále doufá, že stihne klimatickou konferenci v Madridu začátkem prosince.

„Museli jsme loď přibrzdit, abychom se vyhnuli některým poměrně nevlídným povětrnostním podmínkám, ale nyní už jsme se opět vrátili k plnému tempu,“ napsala 16letá Švédka na Twitter.

Thunbergová o ekologický odvoz do Evropy škemrala na internetu poté, když bylo změněno na poslední chvíli místo klimatické konference do Madridu– původně se totiž měla konat v Chile.

Nakonec se jí nabídli Australané Riley Whitlum a Elayna Carausuová, kteří se už několik let plaví po moři.

Aktivistka s nimi vyplula z přístavu Hampton ve státě Virginie na bezmála 15 metrů dlouhém katamaránu La Vagabonde.

Thunbergová doufá, že někdy počátkem prosince přistane v portugalském hlavním městě Lisabonu. Odtud do Madridu je to dalších téměř 600 kilometrů. Pokud pojede vlakem, mohla by cesta trvat dalších zhruba deset hodin.

Thunbergová se do Evropy vrací na katamaránu La Vagabonde. Přislíbila účast na konferenci OSN o změnách klimatu (COP25), která začíná 2. prosince. Původně se konference měla uskutečnit v Chile, ale kvůli tamním nepokojům byla přeložena do Madridu.

(pel)