USA legislativně zaútočily na Čínu: Americký Senát schválil zákon o právech v Hongkongu.

Spojené státy zaútočily legislativně na Čínu. Americký Senát schválil zákon na ochranu lidských práv v Hongkongu, kde policie zasahuje proti prodemokratickým demonstrantům. Čínské ministerstvo zahraničí si následně předvolalo představitele amerického velvyslanectví v Pekingu. 

Bývalá britská kolonie Hongkong, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, již pátý měsíc čelí největší politické krizi za desítky let. Protesty v posledních dnech vyvrcholily prudkými střety na polytechnické univerzitě.

Zákon o lidských právech a demokracii v Hongkongu schválený Senátem nyní musí ještě schválit Sněmovna reprezentantů, která již dříve odsouhlasila vlastní verzi dokumentu.

Na konečné verzi zákona se musí shodnout obě komory, než ho pošlou k posouzení prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Náměstek čínského ministra zahraničí Ma Čao-sü si v reakci na krok Senátu předvolal Williama Kleina, který má na velvyslanectví Spojených států na starosti politické záležitosti.

Ma Kleinovi sdělil, že Hongkong je vnitropolitickou záležitostí Číny a vyzval USA, aby se přestaly do současné situace vměšovat.

V Hongkongu byly ve středu po šesti dnech opět otevřeny základní a střední školy. Mnozí studenti ale čelili výpadkům v dopravě, protesty na některých místech zastavily provoz na silnicích či vlaky.

Demonstrace v Hongkongu jsou namířeny proti vládě bývalé britské kolonie, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu a v současnosti je spravována podle principu jedna země, dva systémy.

Ten má oblasti zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Kritici tvrdí, že Čína tyto svobody postupně omezuje, což Peking popírá.

(pel)