Kohouty bude trénovat kontroverzní Mourinho. Úspěšný Pochettino v Tottenhamu padl.

Mourinho přebírá londýnský Tottenham. Veleúspěšný trenér Pochettino, jenž v loňském roce přivedl Kohouty až do finále Ligy mistrů, byl vedením klubu odvolán z trenérské funkce po sérii špatných výsledků v anglické fotbalové Premier League. Novým trenérem Tottenhamu se stal Portugalec José Mourinho.

Kontroverzní José Mourinho se vrací do anglické ligy po necelém roce, když loni v prosinci skončil v Manchesteru United.

Mourinho v Tottenhamu uzavřel smlouvu do konce ročníku 2022/23.

Šéf Tottenhamu Daniel Levy označil Mourinha za jednoho z nejúspěšnějších fotbalových trenérů na světě. Připomněl jeho 25 trofejí.

„Má spoustu zkušeností, umí inspirovat hráče, je skvělý stratég. Dokázal vyhrávat trofeje v každém týmu, který vedl. Věříme, že vítěznou energii vnese i do naší šatny,“ prohlásil o Mourinhovi.

V nejvyšší anglické lize Mourinho trénoval také londýnskou Chelsea. Působil také v Portu, v Interu Milán a Realu Madrid.

„Jsem nadšen, že se připojím ke klubu s takovou historií a věrnými fanoušky. Tottenham má nesmírně kvalitní tým i akademii, což mě velmi láká,“ okomentoval Mourinho příchod do Tottenhamu.

Mauricio Pochettino v Tottenhamu skončil půl roku po historickém úspěchu v Lize mistrů, kdy svůj tým dovedl až do finále Ligy mistrů, kde Kohouti prohráli s Liverpoolem.

Pochettino byl odvolán kvůli špatným výsledkům v anglické Premier League, v níž je Tottenham po 12 kolech až čtrnáctý s pouhými třemi výhrami.

„Nejde o rozhodnutí, které by klub přijal snadno nebo ve spěchu. Bohužel domácí výsledky na konci minulé sezony a na začátku této jsou velkým zklamáním,“ vysvětlil šéf Tottenhamu Levy.

„Mauricio a jeho kolegové zůstanou navždy součástí naší historie. Ale museli jsme to udělat v nejlepším zájmu klubu,“ dodal Levy.

Spolu s Pochettinem byl odvolán i jeho asistent Jesús Pérez a zbytek realizačního týmu.

V Lize mistrů je Tottenham po čtyřech kolech druhý se sedmi body za mnichovským Bayernem.

Za poslední čtyři roky pod vedením argentinského trenéra neskončil Tottenham v anglické lize horší než čtvrtý. V sezoně 2016/17 byl druhý za londýnskou Chelsea. (sfr)

Nejlepší světové fotbalové soutěže mohou diváci v České republice sledovat v přímých přenosech španělské La Ligy, italské Série A, anglické fotbalové Premier League i německé Bundesligy na DIGI TV.