Energetická skupina ČEZ se přiblížila těžbě lithia na Cínovci.

Polostátní energetická skupina ČEZ se přiblížila těžbě lithia na Cínovci. Podnik uzavřel smlouvu s australskou těžařskou společností European Metal Holdings (EMH) o strategickém partnerství a výrazné investici do projektu těžby lithia na Cínovci. V případě dokončení dohody získá ČEZ za 34,06 milionu eur (870,4 milionu korun) podíl 51 procent ve firmě Geomet, české dceřiné společnosti EMH, která vlastní práva na těžbu. 

„Jsme velmi potěšeni, že jsme uzavřeli další fázi jednání s ČEZ o budoucím vývoji projektu Cínovec,“ uvedl v prohlášení výkonný ředitel EMH Keith Coughlan.

ČEZ je podle něj ideálním partnerem díky kombinaci technické prozíravosti, historických těžařských zkušeností, silné rozvahy a zapojení do rychle rostoucího evropského bateriového průmyslu

Před dokončením dohody se musí ještě uskutečnit hloubková kontrola, takzvané due diligence, a věc musí schválit akcionáři.

ČEZ, ve kterém vlastní 70 procent stát, avizoval, že má zájem o těžbu lithia, už letos v červenci. Tehdy uvedl, že EMH půjčí dva miliony eur (51 milionů korun) a do konce roku se rozhodne, zda bude chtít peníze zpět, nebo do společnosti majetkově vstoupí.

Těžba lithia se v říjnu 2017, několik dní před parlamentními volbami, stala jedním z důležitých volebních témat. Hnutí ANO napadlo tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD) kvůli podpisu memoranda s australskou společností European Metals.

Premiér Babiš tvrdil, že je pro Česko nevýhodné, protože stát zavazuje k ochraně zahraničních investic a může státu případně prohrát miliardovou arbitráž. Memorandum označil za „krádež ČSSD za bílého dne“.

Lithium je považováno za kov budoucnosti. Používá se mimo jiné pro baterie do elektromobilů, dále například pro speciální skla a keramiku.

Vzhledem k očekávanému růstu počtu elektromobilů a s tím spojených baterií odborníci předpokládají, že poptávka po lithiu vzroste do roku 2025 zhruba trojnásobně.

(pel)