Řecko zkritizovalo Česko a další východní země EU za postoj k řešení migrace. Podle něj EU v současnosti pohlíží na země, jako je Řecko, jako "na pohodlná parkoviště pro uprchlíky a migranty".

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis zkritizoval Česko a další země východní části Evropské unie za to, že nechtějí přijmout uprchlíky z řeckých středisek. Podle něj EU v současnosti pohlíží na země jako je Řecko jako „na pohodlná parkoviště pro uprchlíky a migranty“. Vadí mu, že využívají výhody schengenského prostoru volného pohybu a současně se odmítají podílet na řešení migrace. 

„Není možné, aby unijní země využívala výhod schengenského prostoru a zároveň se zdráhala dělit se o náklady, jak to dělají některé východoevropské státy,“ řekl Mitsotakis.

Evropa podle něj strká v migrační politice hlavu do písku.

Postoj zemí EU k přijímání dětí, které do Řecka přišly bez doprovodu., označil Mitsotakis za frustrující.

Řecko začátkem září vyzvalo ministry vnitra EU, aby členské země přijaly děti bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Česko požádali o přijetí 40 dětí.

Český ministr Jan Hamáček minulý týden Atény vybídl, aby poskytly seznam 40 konkrétních dětí bez doprovodu, které by Česko mohlo přijmout.

Počet migrantů, kteří v poslední době připlouvají z tureckých břehů na řecké ostrovy se opět zvyšuje. Podle Mitsotakise je zjevné, že se Turecko pokouší vytvořit tlak na Evropu, a vynutit si tak ústupky.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) přišlo do Řecka v letošním roce téměř 60 tisíc lidí. Většina migrantů připlula přes Egejské moře z Turecka.

V táborech na řeckých ostrovech přebývá v současnosti v naprosto nevyhovujících podmínkách 35 tisíc migrantů, přičemž kapacita tam je pouze pro 7000 lidí.

(pel)