Šéfa italské protiimigrační strany Liga severu a exministra vnitra Mattea Salviniho vyšetřují kvůli blokádě lodi s migranty. (Ilustrační foto)

Šéfa italské protiimigrační strany Liga severu a exministra vnitra Mattea Salviniho začali vyšetřovat kvůli blokádě lodi s migranty. Salvini letos v srpnu odmítl do země vpustit loď se 164 uprchlíky na palubě, která musela 3 týdny čekat na zakotvení.

„Mám před sebou další vyšetřování a další proces jen kvůli tomu, že jsem bránil hranice, bezpečnost a důstojnost Itálie. Podle mě je to na medaili! Udělal bych to všechno znovu,“ reagoval Salvini.

Šéf italské Ligy ve své vítězné volební kampani sliboval zpřísnění imigračního zákona. Zákon v listopadu 2018 protlačil parlamentem.

Salvini také zavřel přístavy humanitárním lodím a nejednou blokoval i lodě italského vojenského námořnictva s běženci na palubě.

Lodě neziskových organizací, které zachraňují migranty na moři, se snažil vytlačit vysokými pokutami i hrozbou vězení.

Sicilské úřady nyní zkoumají případ z letošního srpna, kdy loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms musela na otevřeném moři plout tři týdny.

Její posádka nezískala povolení zakotvit ani poté, co některé státy EU Itálii slíbily, že se o migranty postarají. Blokádu nakonec ukončil až sicilský prokurátor Luigi Patronaggio a migranti se směli 21. srpna vylodit na ostrově Lampedusa.

(pel)