Filmaři požadují zvýšit dotaci na podporu filmových pobídek o 500 milionů korun. (Ilustrační foto z natáčení Spidermana v Praze v roce 2018 , na snímku Tom Holland)

Filmaři v Česku bojují za zvýšení dotací na podporu filmových pobídek pro rok 2020 i následující roky. Státní fond kinematografie (SFK) požaduje navíc půl miliardy. Návrh ministerstva kultury přitom počítá na filmové pobídky se stejnou částkou jako v předchozích letech, tedy pouze s 800 miliony korun. 

„Vyšší dotace bude generovat vyšší příliv investic do české ekonomiky, rozvoj českého filmového průmyslu bude pokračovat včetně všech pozitivních efektů nefilmového charakteru,“ je uvedeno v předkládací zprávě.

Návrhem rozpočtu SFK se bude zabývat vláda.

Státní fond kinematografie se snaží přesvědčit vládu, aby zabránila odchodu filmařů do zahraničních států, kde mají vstřícné filmové pobídky.

Požadavek na navýšení přitom počítá se zachováním pobídek ve výši 20 procent. Zástupci českého filmového průmyslu ale také v posledních měsících upozorňují na to, že i při navýšení sumy určené na pobídky hrozí tuzemskému filmovému průmyslu odliv zájemců.

Většina evropských států, které pobídky nabízejí, totiž procento takzvané vratky zvyšuje na 30 i více procent. Gruzie má 20 až 25 procent, Chorvatsko je zvýšilo na 25 procent. Pobídky má také Turecko, Austrálie, Jižní Korea a některé státy USA.

Pobídky pro zahraniční filmaře představují možnost získat zpět část nákladů. Jde o projekty různého druhu, od několikadenního natáčení až po realizaci desetidílného seriálu, který zabere sto natáčecích dní.

Premiér Andrej Babiš v tomto týdnu slíbil pro letošní rok zvýšení částky o 500 milionů na celkových 1,3 miliardy korun.

Celkem v ČR zahraniční filmaři v roce 2018 utratili téměř pět miliard. Letos dosáhly projekty v programu filmových pobídek této hodnoty již v polovině roku.

Fond předpokládá, že poptávka a zvyšování přílivu zahraničních investic bude pokračovat i v roce 2020. Proto zdůrazňuje potřebu navýšit celkovou částku.

(pel)