Malé a střední firmy v Česku si rozdělí 1 miliardu korun od ministerstva průmyslu a obchodu. Peníze jsou určeny na zavádění inovací do výroby, např. osazení linky roboty. (Ilustrační foto)

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) přerozdělí mezi malé a střední podniky v Česku 1 miliardu korun na zavádění inovací do výroby. Resort vyhlásil první veřejnou soutěž, která je součástí programu The Country for the Future (CFF). V období 2020 až 2027 je v programu připraveno celkem 6,1 miliardy korun. 

Program má pomoci malým a středním firmám v okamžiku, kdy potřebují zavést inovace do výroby. Tedy v době, kdy je dokončen vývoj nového produktu a musí se připravit nový výrobní proces.

„Právě jeho zavedení lze z programu The Country for the Future podpořit, přitom je třeba zohlednit a v praxi konkrétně využít aktuální trendy v oblasti digitalizace a automatizace. Z CFF se rovněž může podpořit poskytování nových chytrých služeb,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Konkrétním příkladem záměru, s kterým se lze ucházet o podporu v programu The Country For The Future, je situace, kdy malý nebo střední podnik chce – kvůli novému produktu a s tím související úpravou výrobního procesu – osadit linku roboty nebo specializovanými senzory.

Klíčový přitom je inovovaný výrobní proces a výsledný produkt, nesmí jít pouze o jednorázovou dodávku na klíč či nákup technologie.

Projektové záměry mohou firmy posílat do 8. ledna 2020.

Program The Country For The Future schválila vláda v květnu 2019. Jedná se o finanční nástroj Inovační strategie ČR na období 2019 až 2030, který přispěje k naplňování pilířů Chytré investice, Národní start-up a spin-off prostředí a Digitální stát, výroba a služby.

(pel)