Pražské letiště rozšíří druhý terminál za 16 miliard korun.

Letiště Václava Havla v Praze chce do roku 2028 rozšířit Terminál 2. Investici za 16 miliard korun schválilo ministerstvo financí. Do roku 2035 chce do roku 2035 zvýšit kapacitu až na 23 milionů odbavených cestujících ročně. Už nyní má přitom kapacitní potíže.

„Chceme, aby letiště Václava Havla bylo skutečně světovým letištěm,” řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Zhruba 9 miliard korun bude investováno do rozšíření Terminálu 2 a dalších asi sedm miliard do přidružených staveb, například do pojezdových drah, parkovacího domu nebo do komunikací.

Investice by měly zvýšit kapacity na až 30 milionů odbavených cestujících ročně.

Po dokončení přibude na pražském letišti 9 nových kontaktních letadlových stání s nástupními mosty a bránami pro letadla na krátké a střední tratě.

V rámci toho však vznikne také 5 alternativních letadlových stání využitelných pro odbavení dálkových letů.

 

Foto: Letiště Praha

Letiště se přitom už teď potýká s kapacitními problémy. Například letos v létě muselo odmítnout 10 procent příletů na Terminál 1. V exponovaných časech kvůli tomu musí část žádostí o lety odmítat.

Další rozvojové plány, které by měly navýšit kapacity letiště, bude stát řešit později, a to podle aktuálního vývoje na trhu.

K největším projektům patří především stavba nové paralelní dráhy. Ta by podle dřívějších plánů měla začít v roce 2025 a trvat by měla zhruba tři roky. Její odhadovaná cena je 9 miliard korun.

(pel)