Americký prezident Donald Trump znovu odloží zavedení dovozních 25% cel na automobily a automobilové součástky vyrobené v Evropské unii. (Ilustrační foto)

Americký prezident Donald Trump se nejspíš zalekl obchodní války s Evropskou unií (EU) a couvl. Spojené státy se chystají odložit zavedení dovozních cel na automobily a automobilové součástky vyrobené v Evropské unii o půl roku. Trump začal přemýšlet o uvalení cla ve výši 25 % v květnu 2018. 

O pravděpodobném prodloužení s odvoláním na zdroje obeznámené se záměry Bílého domu informoval server Politico.

Podle amerického prezidenta část dovozu aut z EU představuje hrozbu pro národní bezpečnost USA. Proto začal uvažovat o zavedení dodatečných cel.

Konečné rozhodnutí však tehdy odložil o půl roku. Nyní musí Bílý dům do 14. listopadu rozhodnout, zda cla ve výši až 25 procent na dovoz aut a součástek ze zemí unie uvalí.

Spojené státy nyní uplatňují dovozní clo 25 procent na lehké nákladní vozy a pickupy a 2,5 procenta na menší auta. EU má na dovoz aut z USA jednotné clo deset procent.

Evropská unie již dříve varovala Spojené státy, že by na takovýto krok odpověděla vlastními opatřeními.

Upozornila také, že zavedení nových cel na dovoz aut a automobilových součástek do USA by poškodilo rovněž americký automobilový průmysl.

Výkonný ředitel českého Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl v červnu uvedl, že případná americká cla na sektor by potenciálně ohrozila až pětinu českého exportu v automobilovém průmyslu a až 25 tisíc pracovních míst.

(pel)