Bolivijský prezident Evo Morales donucený k demisi utekl do Mexika.

Bývalý bolivijský prezident Evo Morales donucený k demisi uprchl do Mexika, které mu nabídlo azyl. Morales rezignoval po téměř 14 letech poté, co ho k tomu po třech týdnech bouřlivých protestů vyzvala armáda. Své příznivce exprezident vyzval k tomu, aby se postavili proti „temným silám“, které ho donutily odstoupit. 

„Sestry a bratři, odcházím do Mexika vděčný za šlechetnost mexické vlády spřízněného lidu, která nám poskytla azyl, aby ochránila naše životy, Opouštět zemi z politických důvodů bolí, ale zůstanu bdělý. Brzy se vrátím s větší silou a energií,“ uvedl na Twitteru.

Moralese k demisi donutil tlak šéfa ozbrojených sil, generála Williamse Kalimana.

Hlavní město La Paz ochromily v říjnu násilné střety Moralesových příznivců a odpůrců, které si vyžádaly několik mrtvých a na 400 zraněných v důsledku kontroverzních prezidentských voleb.

Napětí v zemi roste od volební noci 20. října, kdy z nevysvětlitelných důvodů bylo na 24 hodin přerušeno sčítání hlasů, a pak měl Morales dostatečný náskok.

Pozastavení vyvolalo podezření mezi příznivci opozičního kandidáta Carlose Mesy. Ti tvrdí, že výsledky byly zmanipulovány tak, aby se u moci udržel právě Evo Morales.

Generál Kaliman pak vyzval Moralese, aby podal demisi.

Vojenský vůdce země nařídil armádě, aby podpořila policisty potýkající se s příznivci prezidenta dotlačeného k demisi.

Foto: Morales v mexickém letadle přikrytý mexickou vlajkou

Mexický ministr zahraničí už v noci na pondělí označil tento postup za puč, stejný názor má i nový argentinský prezident Alberto Fernández a také nejbližší Moralesovi spojenci Kuba, Nicaragua a Venezuela.

Bolivijskou metropoli poté ochromily další střety jeho příznivců a odpůrců, kvůli nimž tam velení armády poslalo vojáky.

Na řadě míst vyrostly barikády střežené ozbrojenci z řad odpůrců exprezidenta, v některých čtvrtí staví barikády lidé u svých domů, aby je ochránili před rabováním. Zavřeny jsou tam též obchody.

Morales, který se stal prvním bolivijským prezidentem z řad původních obyvatel.

Za čtrnáct let své vlády dokázal zčtyřnásobit HDP – ten v roce 2004 činil 9,5 miliardy dolarů a předloni už 37,8 miliardy, přičemž HDP na hlavu se ztrojnásobil – předloni činil 3393 dolarů.

Snížil i extrémní chudobu v nejchudší jihoamerické zemi z 38 na 18 procent. (pel)