Evropskou unii vnímá v Česku pozitivně 31 procent občanů. Stejný podíl lidí v ČR vnímá EU negativně.

Evropskou unii vnímá v Česku pozitivně 31 procent občanů. Stejný podíl lidí v ČR vnímá EU negativně. Nahlížení na EU se v Českun zlepšilo. Před dvěma lety brala EU pozitivně jen necelá pětina lidí. Ze 40 procent na 31 % se během dvou let snížil počet dotázaných, kteří na EU nahlížejí negativně.

Neutrálně na EU nahlíželo nadále 37 procent dotázaných.

Výsledky průzkumu agentury Kantar CZ zveřejnila Česká televize v pořadu Otázky Václava Moravce.

Velmi pozitivní vnímání EU se podle agentury zvýšilo od roku 2017 ze dvou na šest procent. Spíše pozitivní vzrostlo ze 17 na 25 procent.

Naopak, velmi negativní vnímání EU se snížilo z 15 na devět procent a spíše negativní kleslo z 26 na 22 procent, zjistila agentura.

Pozitivně EU vnímají hlavně voliči TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Pirátů. Pozitivní vnímání převažuje také mezi voliči ODS, uvedla agentura.

Negativně berou EU voliči KSČM, SPD a Trikolóry.

Pozitivnější postoj k Unii mají mladí lidé, osoby s vyšším vzděláním a obyvatelé větších měst.

Průzkum také zjišťoval, jak lidé v Česku vnímají v souvislosti s EU hodnoty a cíle. Alespoň nějaké z nich byly schopny spontánně pojmenovat zhruba dvě pětiny obyvatel.

Naopak 61 procent nedokázalo uvést hodnotu či cíl evropské unie, zjistila agentura.

Mezi relevantními odpověďmi podle agentury převažovala ekonomika a jednotný trh, což zmínilo 17 procent dotázaných.

Vzájemnou spolupráci uvedlo 11 procent lidí, svobodu pohybu devět procent, bezpečnost a ochranu hranic osm procent a ochranu životního prostředí šest procent respondentů.

Solidarita členských zemí, zachování míru a jednotné normy byly hodnotou EU pro čtyři procenta dotázaných. Třemi procenty lidí byla zmíněna jednotná měna.

Průzkum Kantar CZ se uskutečnil mezi 1200 respondenty v době od 12. října do 1. listopadu 2019. (sfr)