Tradiční měření sil mezi Bayernem Mnichov a Borussií Dortmund se v německé fotbalové Bundeslize hraje už po stoprvé. Diváci mohou utkání sledovat na DIGI TV.

Byť se nejedná o souboj klubů z jednoho města či regionu, patří duel mezi Bayernem Mnichov a Borussií Dortmund – tedy Der Klassiker – k nejslavnějším derby ve světě fotbalu. DIGI TV nabízí historicky 101. měření sil těchto soupeřů v Bundeslize v přímém přenosu. Prostřednictvím českého televizního operátora DIGI TV mohou diváci o víkendu sledovat také další zápasy 4 elitních evropských soutěží!

Mnichov od Dortmundu dělí přes 600 kilometrů, z Bavorska do spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko je to cesta skoro přes celé Německo. Přesto utkání Bayernu a Borussie jsou pokaždé vyhecovaná, vždyť jejich rivalita se zrodila z ryzího soupeření těch nejlepších o mistrovský titul.

Německá nejvyšší soutěž od října 1965 viděla už celkem sto ligových mačů s označením Der Klassiker.

Druhou stovku načne Bundesliga v sobotu 9. listopadu (přenos startuje na DIGI Sport 1 HD v 18:25). Předzápasové studio začíná už s úderem 18. hodiny, zápasový program doplní rovněž analýzy i po skončení duelu.

V celkové bilanci ligových střetnutí s nenáviděným protivníkem zatím jasně vede bavorský celek (46:25 výhrám pro Bayern Mnichov). Na jaře roznesli domácí v Allianz Areně hosty z Dortmundu 5:0. Jenže obhájci titulu nový bundesligový ročník nezahájili nejlépe.

Tým pod vedením chorvatského trenéra Nika Kovače prožil nejhorší start za uplynulých 9 let. Vždyť ze čtyř posledních utkání v lize zvítězil pouze jednou. Také proto Kovač den po debaklu 1:5 na hřišti Frankfurtu, odkud do bavorského velkoklubu přišel, skončil po dohodě s vedením.

„Všem nám je líto, že to takhle skončilo. Chtěl bych mu jménem Bayernu poděkovat za odvedenou práci,“ uvedl ředitel klubu Karl-Hainz Rummenigge.

Mužstvo zatím povede asistent Hans Flick. A kdo převezme slavný Bayern pak? Padají tato jména: José Mourinho, Massimilano Allegri, Erik ten Hag, Ralf Rangnick či Arsène Wenger

Zato Borussia Dortmund, jeden ze soupeřů Slavie Praha v Lize mistrů, má po vítězství 3:0 nad (dosud neporaženým) Wolfsburgem zpátky dobrou náladu. Švýcarský kouč Lucien Favre si tak k 62. narozeninám kromě sklenky červeného vína vychutnal i vítězství.

Fanoušci „vosích“ barev už se na Der Klassiker moc těší, zpívali totiž: „Sundejte jim lederhosen (tedy pro Bavorsko typické kožené kalhoty)!“ Snad jen zdravotní stav Marco Reuse dělá příznivcům Dortmundu starosti. Bayern naopak plně spoléhá na služby polského útočníka Roberta Lewandowského, držitele několika rekordů, co se (nejen) Der Klassiker týče.

Druhým hitem víkendu je utkání mezi Liverpoolem a Manchesterem City, které začíná na kanálu Premier Sport HD v neděli v 17:25. (pel)