Ministerstvo spravedlnosti Marie Benešové nepřezkoumá verdikt středočeského krajského úřadu o zastavení přestupkového řízení s premiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem kvůli jeho možnému střetu zájmů. (Ilustrační foto: Demonstrace Milionu chvilek)

Premiér Andrej Babiš (ANO) už po několikáté vyklouzl v kauze jeho možného střetu zájmů. Ministerstvo spravedlnosti pod vedením Marie Benešové (ANO) nebude přezkoumávat rozhodnutí středočeského krajského úřadu ohledně údajného premiérova střetu zájmu. Pro zahájení prý nevidí důvod. Proti Benešové a Babišovi přitom v Česku proběhla letos řada demonstrací. Lidem vadilo, že Benešová by po zvolení do funkce mohla být benevolentnější právě ke kauzám Babiše, i ke kauzám Hradu.

Babiš čelil podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert.

Městský úřad v Černošicích kvůli tomu premiérovi opakovaně uložil pokutu 200 tisíc korun. Podle tamních právníků porušil zákon tím, že jako vrcholový politik zároveň vlastní celostátní média.

Středočeský krajský úřad ale v září přestupkové řízení zastavil.

Podnět k přezkumu zastavení řízení podala organizace Transparency International.

„Ministerstvo spravedlnosti podnět Transparcency International posoudilo a pro zahájení přezkumného řízení jsme neshledali důvody,“ řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Podnět na černošický úřad podala organizace Transparency International (TI). Ta tvrdí, že Babiš i nadále ovládá holding Agrofert a média, čímž porušuje zákon o střetu zájmů.

Babiš se už dříve hájil tím, že holding vložil do svěřenského fondu. Tvrdí, že tím dostál povinnostem vyplývajícím ze zákona o střetu zájmů.

Proti ministryni spravedlnosti Marii Benešové a premiérovi Babišovi přitom v Česku proběhla v letošním roce řada demonstrací.

Protestovali proti jmenování Benešové do funkce a za nezávislost justice. Lidé upozorňovali právě na fakt, že by Benešová mohla být benevolentnější právě ke kauzám Babiše a také ke kauzám Hradu.

Protesty zorganizoval spolek Milion chvilek pro demokracii. Na tom posledním na Letné se sešlo asi 283 tisíc lidí.

Zastavení kauzy Čapí hnízdo, neschválení ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana či jeho příslib abolice premiérovi Andreji Babišovi (ANO) jsou podle spolku Milion chvilek důvody k opětovnému zaplnění pražské Letné při demonstraci, kterou plánuje na 16. listopadu od 14:00.

(pel)