Premiér Andrej Babiš (ANO) se od začátku funkčního období v roce 2017 celkem 2767krát omluvil z jednání sněmovny. (Ilustrační foto: Dovolená Andreje Babiše s manželkou Monikou, zdroj: Instagram Monika Babišová)

Premiér Andrej Babiš (ANO) často chybí na jednání sněmovny. Od začátku jeho funkčního období v roce 2017 chyběl přesně 2767krát. Je to více omluvenek, než měl bývalý předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) za celé 4 roky ve funkci. 

Zjištění přinesl server Novinky.cz.

„Nevím, co dělal Bohuslav Sobotka jako premiér. Já jsem často na cestách a snažím se dělat ekonomickou diplomacii v Evropě. Pomáhám našim exportérům,“ řekl Babiš pro Novinky.cz.

Podle sněmovní statistiky se expremiér Sobotka v letech 2013 až 2017 omluvil z jednání parlamentu 2614krát. Celkově se zúčastnil 48 procent hlasování.

Nynější předseda vlády Andrej Babiš (ANO) byl z jednání omluven ve 2767 případech. Účastnil se 26,5 procenta hlasování. Chyběl například při projednávaní státního rozpočtu na rok 2020.

Poslanci se z jednacího dne buď omlouvají, nebo nejsou k hlasování přihlášeni. To může znamenat, že se neomluvili vůbec, nebo mohou být ve Sněmovně, ale nehlasují nebo se záměrně odhlásí z hlasovacího zařízení.

(pel)