Babišovo plánované centrum pro sirotky v Sýrii nakonec nevznikne.

Česko nakonec plánovanou vesničku pro syrské sirotky za zhruba 65 milionů korun nevybuduje. Premiér Andrej Babiš (ANO) se nedohodl s Damaškem. Sýrie podle něj  představila vlastní návrh, který ale byl z ekonomického hlediska nepřijatelný. Letos v dubnu přitom Babiš uvedl, že celý projekt má připravený do detailů a že chce navíc založit nadaci, která s financováním dětské vesničky v Sýrii pomůže.

Uvedl to časopis Respekt.

„Syrská strana nám řekla, že nechce, abychom to dělali my, že předloží vlastní návrh. Ten byl ale zhruba šestkrát dražší než ten náš, který byl velmi racionální. Nedomluvili jsme se, takže to nepokračuje,“ uvedl Babiš.

Premiér měl v Sýrii pro vesničku pro sirotky vybraný už i pozemek.

Náklady na vybudování centra zhruba pro 50 dětí, včetně sportovišť a školy, se měly vyšplhat na zhruba 65 milionů korun.

Stavbu měla realizovat firma Cubespace, která staví modulové domy. Babiš projekt pojal jako svou osobní iniciativu, podle něj by nebylo efektivní, kdyby to organizovaly úřady.

Babiš svou iniciativou kolem centra pro syrské sirotky reagoval na předchozí návrhy europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL), aby Česko přesunulo na své území 50 syrských sirotků z uprchlických táborů v Řecku.

(pel)