Demonstranti v Hongkongu zdemolovali a podpálili kancelář státní agentury Nová Čína.

Demonstranti v Hongkongu zapálili kancelář čínské státní agentury Nová Čína. Tisíce protestujících zaútočily také na sídla čínských bank a obchodů. Na policisty házeli zápalné lahve, ničili obchody a podpalovali vstupy do metra. Policie proti nim nasadila slzný plyn, vodní děla, pepřový sprej, gumové projektily, ale i ostrou munici. 

Protesty za udržení demokratických svobod pokračují ve městě už 22. týdnem.

Zdi budovy Nové Číny ve čtvrti Wan Čchaj posprejovali, rozbili okna i dveře. Ve vstupní hale založili požár.

Symbolická sídla čínské moci se nezřídka stávají terčem agrese protestujících. Na počátku července poničila skupina demonstrantů místní parlament. Zápalné lahve dnes demonstranti házeli i u ústředí Bank of China a banky HSBC.

Většina demonstrantů byla oblečena v černé s maskami zakrytými obličeji, přestože bylo letos maskování pod hrozbou až ročního vězení zakázáno.

Někteří protestující vztyčovali v centru improvizované barikády ze železných plotů a fotbalových branek, jiní je při tom kryli deštníky.

Bývalá britská kolonie Hongkong, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, již několik měsíců čelí největší politické krizi za desítky let. Protesty byly nejdříve namířeny proti zákonu o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny.

Postupně však občanské nepokoje přerostly v požadavek na větší demokratičnost politického systému a odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové.

Mezi požadavky se objevuje také omezení vstupu návštěvníků z pevninské Číny do Hongkongu.

(pel)