Turecko chce poslat zahraniční bojovníky Islámského státu do Evropy.

Do Evropy míří bojovníci Islámského státu (IS). Turecko pošle v Sýrii zadržené radikály zpátky do Evropy do jejich domovských zemí, odkud odešli na Blízký východ a přidali se tam k teroristickým organizacím. Uvedl to turecký ministr vnitra Süleyman Soylu. Zkritizoval zároveň Evropu za její nezodpovědný postoj k této záležitosti a vytkl jí nečinnost.

„Pro nás je to nepřijatelné. A je to také nezodpovědné. Pošleme zadržené bojovníky Daeš (arabská zkratka pro Islámský stát) do jejich zemí,“ řekl ministr.

Turecko zahájilo 9. října invazi na severu Sýrie. Během ní turečtí vojáci zadrželi některé uprchlé radikály z Islámského státu, kteří byli do té doby drženi v táborech a věznicích na syrském území.

Většinu těchto zařízení, v nichž se nacházelo na 11 tisíc islamistů, střežili syrští Kurdové. Radikálové využili chaosu, který zavládl po napadení Turky, a uprchli na svobodu.

K tomu, aby si státy převzaly své občany ze syrských věznic, opakovaně vyzývaly USA a také Kurdové.

Evropské země se k tomu ale stavějí neochotně. Důvodem je nejen bezpečnostní hrozba, ale také to, že by proti nim při soudních procesech domácí justice jen těžko zajišťovala důkazy.

Podle OSN se k Islámskému státu, který na vrcholu své expanze ovládal části Sýrie a sousedního Iráku, za dobu jeho existence připojilo 40 tisíc zahraničních bojovníků ze 110 zemí.

Mezi těmi západními má primát Francie, odkud k IS odešlo skoro 2000 lidí. Mezi zajatci střeženými Kurdy je zhruba 2000 cizinců.

(pel)