Stávka ve školách v Česku se uskuteční ve středu. Odbory chtějí protestovat proti pomalému růstu platů. (Ilustrační foto - redakční koláž)

Školy v Česku zachvátí ve středu stávka. Učitelské odbory budou zavřením škol protestovat proti pomalému růstu svých platů. Oficiálně vyhlásí středeční termín stávky předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík v pondělí.

O termínu konání stávky ve školách informovala šéfka krajského školského odborového svazu v Olomouckém kraji Eva Hrdličková.

Školy by měly ve středu 6. listopadu po celý den zůstat zavřené. Nebo budou mít omezený provoz.

„Ty školy, které nebudou zavřené, by měly mít omezený provoz,” oznámila místopředsedkyně odborů Markéta Seidlová.

Podrobnosti chtějí školské odbory zveřejnit v pondělí.

Odboráři nesouhlasí s navrhovaným růstem základů platů učitelů o osm procent, na kterém se tento týden domluvili premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Odbory požadují navýšení tarifů o deset procent.

Babiš se s Plagou tento týden domluvili, že tarify učitelů vzrostou o osm procent a odměny o dvě procenta.

Premiér řekl, že tím považuje vyjednávání se školskými odbory za uzavřené.

Konání stávky Plaga odmítá. Platy pedagogů podle něj rostou v souladu s programovým prohlášením vlády.

Rozpočet na učitelské platy má vzrůst v roce 2020 o deset procent a v roce 2021 nejméně o dalších devět procent. Celková částka na platy učitelů by se v rozpočtu na příští rok měla zvednout o 11 miliard korun.

Podle Plagy pracuje Dobšík při svých propočtech se špatnými čísly a zástupci ministerstva ho na to opakovaně upozorňovali.

Učitelské odbory původně požadovaly růst platů o 15 procent. Poté souhlasily s navýšením o deset procent. Chtěly ale co nejvíce peněz do základů platů.

Ministr Plaga později navrhl přidat všem stejně o paušální částku. Tu postupně zvedl z 1750 korun na 2250 korun a nakonec na 2700 korun. Celkem by se podle něj platy měly zvednout v průměru o zhruba 3600 korun.

Zbytek mimo paušál měl jít na odměny. Nakonec se ale s premiérem dohodl na procentuálním růstu.

Průměrná mzda v ČR dosáhla v prvním čtvrtletí letošního roku částky 32.466 korun.

Průměrný učitelský plat byl zhruba o 11 procent vyšší a dosáhl 36.226 korun.

Vláda slíbila, že do konce volebního období (podzim 2021) by měli učitelé mít 150 procent svého příjmu z roku 2017. což by znamenalo výdělek ve výši 45.000 Kč hrubého. (sfr)