Okamurova SPD v říjnovém průzkumu spadla pod 5 procent a nedostala by se do Poslanecké sněmovny.

Okamurova SPD v říjnovém průzkumu spadla pod 5 procent a nedostala by se do Poslanecké sněmovny. Posílilo Babišovo ANO, ale i Piráti a mírně i ODS. Vyplynulo to z nejnovějšího říjnového průzkumu agentury CVVM. Pro hnutí ANO jde o nejlepší výsledek za poslední rok.

Vítězem voleb by se podle modelu CVVM stalo v říjnu hnutí ANO se ziskem 33,5 procenta.

Piráti by měli 14 %. Třetí by skončila ODS se ziskem 13,5 procenta.

ČSSD by volilo 10 procent a pro KSČM by hlasovalo 8,5 % voličů.

Lidovci z říjnového průzkumu CVVM vzešli s 5 procenty.

Okamurovo hnutí SPD (v říjnu 4,5 %) by se do Sněmovny neprobojovalo.

TOP 09 zaznamenala podporu 4 % respondentů.

Trikolóře Václava Klause mladšího z průzkumu vyplynula 3 procenta.

Hnutí STAN získalo 2,5 % a Zelení 1 procento.

U hnutí ANO došlo oproti září k nárůstu podpory, který je na hraně statistické významnosti. V porovnání se zářijovým šetřením si hnutí premiéra Andreje Babiše polepšilo o 3,5 procentního bodu.

V případě hnutí SPD došlo k statisticky významnému poklesu podpory na úroveň z května letošního roku, vysvětlila agentura CVVM.

Druzí Piráti si proti září polepšili o 1 procentní bod. Třetí ODS si připsala 1,5 procentního bodu.  Podpora STAN se propadla ze zářijových 4,5 procenta.

K volbám by podle CVVM v říjnu dorazilo 60 procent oprávněných voličů.

Podle preferencí, které zahrnují i nerozhodnuté voliče a ty, kteří by k volbám nešli, by ANO mělo 22,5 procenta, Piráti 11, ODS 9 a ČSSD 7 procent. Preference komunistů dosahují pěti procent, SPD a lidovců shodně 3,5 procenta. Průzkum CVVM proběhl od 4. do 20. října a zapojilo se do něj 1021 respondentů.