Premiér Babiš má další pozemek pro novou vládní čtvrť v Praze: Malešice. (na fotografii tamní spalovna, která leží nedaleko inkriminované "vládní" lokality)

Premiér Andrej Babiš má potenciálně k dispozici další pozemek, který by mohl být využit pro stavbu zamýšlené nové vládní čtvrti v Praze. Jde o lokalitu v pražských Malešicích, kterou dnes využívá státní Česká pošta. Poměrně nedaleko tohoto areálu se nachází i známá malešická spalovna.

Vládní čtvrť, jejíž vybudování propaguje premiér Andrej Babiš (ANO), by mohla vzniknout v pražských Malešicích. Areál o rozloze 19 hektarů nabízí premiérovi k využití státní Česká pošta.

Pošta plánuje pozemek uvolnit, jelikož hodlá tento svůj přepravní uzel z Malešic přemístit ke Kolínu.

„Byli jsme na České poště, tak jsem se dozvěděl, že mají nějaký pozemek, který chceme navštívit a podívat se na to, jestli by to místo vyhovovalo. Je to jedna z alternativ, kterou budeme analyzovat,“ řekl Babiš Novinkám.

„Ředitel České pošty mi nabídl areál v Malešicích jako možnou lokalitu pro výstavbu administrativního komplexu. Fajn, je dobré zvážit víc alternativ, cílem je šetřit stamiliony,“ uvedl Babiš na twitteru.

Doplnil, že 15. listopadu se do Malešic na potenciální lokalitu pojede podívat s šéfkou Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřinou Arajmu.

 

Praha – Malešice, areál České pošty.

Premiér již delší dobu plánuje vytvořit zcela novou vládní čtvrť pro 10 tisíc úředníků v pražských Letňanech. Nepodařilo se mu však zatím nalézt shodnu s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) na využití letňanského pozemku.

Praha chce, aby stát dostavěl vnější dopravní okruh a finančně přispěl na vnitřní okruh. město chce také v Letňanech postavit novou nemocnici.

Babiš v dopise Hřiba ubezpečil, že stát výstavbu vnějšího okruhu bude financovat, místo nemocnice ale preferuje traumacentrum.

Pro vnitřní okruh se podle něj nabízí forma PPP projektu, tedy spolupráce se soukromým investorem. To však primátor odmítl s tím, že stát PPP projekty stavět neumí.

Babiš argumentuje tím, že by se státu vybudování nové vládní čtvrti vyplatilo, protože by pak stát nemusel platit nájemné za mnoho dnes využívaných budov v centru Prahy.

Zvažovaná čtvrť ministerských budov by podle Babiše pomohla vyřešit současný neefektivní stav, kdy stát platí za pronájem v hlavním městě přes 378 milionů ročně soukromým subjektům.

Podle Babiše by v případě koncentrace vládních budov v jedné lokalitě pak lidé nemuseli obíhat úřady na různých adresách po hlavním městě, ale měli by vše k dispozici na jednom místě.

Nově uváděný areál v Malešicích má rozlohu 19 hektarů. Podle generálního ředitele České pošty Romana Knapa by se prostor hodil pro vybudování administrativního centra státní správy.

Proti vzniku vládní čtvrti se tvrdě postavil například ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) s tím, že Babišův záměr je „skandální“, jelikož peníze chybí na jiné, důležitější účely. (sfr)