Řetězec velkoobchodů Makro musí zaplatit pokutu 46,5 milionu od antimonopolního úřadu.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal řetězec velkoobchodů Makro pokutou 46,56 milionu korun za zneužití významné tržní síly. Makro podle rozhodnutí antimonopolního úřadu porušilo zákon v letech 2016 až 2018, když ve smlouvách nutilo dodavatele k tomu, aby využívali jeho logistické a marketingové služby například k rezervaci prodejního prostoru.

„Celková výše těchto peněžních plnění přitom překračovala zákonem povolená tři procenta z ročních tržeb dodavatele,“ uvedl ÚOHS.

Rozhodnutí úřadu je pravomocné.

Makro musí vedle zaplacení pokuty do devíti měsíců změnit smlouvy s dodavateli, které ÚOHS vyhodnotil jako protizákonné. Společnost musí ve smlouvách nově dostatečně konkrétně vymezit všechny podmínky.

Většinovým vlastníkem Makra je nizozemská společnost Metro Cash & Carry. V Česku působí od roku 1997. Skupina Metro má ve 26 zemích přes 770 velkoobchodů Cash & Carry, které zaměstnávají přes 150 tisíc lidí.

Zatím nejvyšší pokutu uložil úřad letos v únoru. Řetězce Billa a Penny Market ze skupiny Rewe musely zaplatit 164 milionů korun.

(pel)