Až 4 500 Ukrajinců přijede do Česka bojovat s následky kůrovcové kalamity. Vláda jim udělí mimořádná pracovní víza.

Stát odmítl pomoc Romů, kteří měli v Česku pomoci s kůrovcovou kalamitou. Vláda raději povolá do akce pro boj se škůdcem 4 500 Ukrajinců, kterým udělí mimořádná pracovní víza. 

„Nám to pomůže, co se týká zaměstnanců do lesů, co se týče kůrovcové kalamity. Lidí je nedostatek a pro nás je to důležité,” řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Podle ministerstva by každý rok mohlo získat mimořádné pracovní vízum 1 500 Ukrajinců. Nařízení by platilo až do roku 2022, celkem by jich tedy bylo 4 500.

Zaměstnavatelem Ukrajinců nebude moci být žádná agentura práce, ale pouze přímý zemědělský, potravinářský nebo lesnický zaměstnavatel.

Asociace romských podnikatelů a spolků ČR (ARPS) přitom už loni v červnu státnímu podniku Lesy ČR nabízela tisícovku Romů, kteří měli vyrazit do lesů s kůrovcem bojovat. To ale resort odmítl s tím, že právě Ukrajinci jsou kvalifikovanější.

Prezident ARPS Vladimír Leško tehdy snahu získat ukrajinské pracovníky zkritizoval.

„Je neefektivní přivážet do našeho státu nekvalifikovanou pracovní sílu z cizích zemí. V Česku máme mnoho nekvalifikovaných lidí, nejen z řad Romů, kteří jsou schopní provádět práce nenáročné na odbornost,“ uvedl.

Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let. Podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví. Vláda na konci července schválila dotační program, jehož prostřednictvím by nestátní vlastníci lesů mohli letos a příští rok získat až 2,5 miliardy korun.

(pel)